Αλλάζουμε σελίδα;

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άφιξη του εμβολίου αποτελεί μια τομή στην περίοδο που ξεκίνησε στην πατρίδα μας, και σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, από τις αρχές Μαρτίου. Δεν βάζει μόνο τέλος στην αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία, αλλά απέδειξε και τις δυνατότητες της επιστήμης και του ανθρώπινου μυαλού. Συγχρόνως, αποκαλύφθηκαν οι κομπογιαννίτες, οι καραγκιόζηδες της πολιτικής και διαψεύστηκαν επιστήμονες που αμφέβαλλαν, με δημόσιο λόγο, πολλές φορές ανοίκειο προς το λειτούργημά τους, για τη δυνατότητα παραγωγής του συγκεκριμένου εμβολίου και της έγκαιρης άφιξής του στην Ελλάδα.

Από τις δύο πρώτες κατηγορίες δεν περιμένουμε τίποτα άλλο παρά τη συνέχιση των συνωμοσιολογικών ασυναρτησιών τους. Αλλωστε, δεν μας έχουν συνηθίσει και σε κάτι καλύτερο. Από την τρίτη κατηγορία όμως, από τους επιστήμονες που έπεσαν τόσο τραγικά έξω στις εκτιμήσεις τους, περιμένουμε μια συγγνώμη. Μια δημόσια αναγνώριση του λάθους τους. Οταν καθηγητές πανεπιστημίου διατυπώνουν την άποψή τους, οφείλουν να γνωρίζουν πως έτσι επηρεάζουν και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Και η συγγνώμη τους, πέραν μιας εντιμότητας και μιας γενναιότητας που φανερώνει, συμβάλλει στο αίσθημα της υγειονομικής ασφάλειας των πολιτών. Ας αφήσουμε την αμφισβήτηση της αξίας του εμβολίου κατά της COVID-19 μόνο στους «ψεκασμένους».

Η πατρίδα μας πρέπει να γυρίσει σελίδα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει και οι πολίτες να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια, με δύο τρόπους. 

Πρώτον, με τον μαζικό εμβολιασμό και, δεύτερον, με την επίδειξη αυτοσυγκράτησης και ατομικής υπευθυνότητας κατά το πρώτο κρίσιμο τρίμηνο του 2021. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση οφείλει να οργανώσει με αρτιότητα τους εμβολιασμούς και με πειστική καμπάνια να εξηγήσει στους πολίτες την αναγκαιότητα να εμβολιασθούν. Δηλαδή, κυβέρνηση και πολίτες θα πρέπει από κοινού να δράσουν, ώστε στο τέλος του πρώτου τριμήνου να έχουμε ορατά τα θετικά αποτελέσματα και, το κυριότερο, την αίσθηση πως αυτή η θετική πορεία δεν είναι πλέον αναστρέψιμη. Αν συντρέξουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε με ασφάλεια θα μπορούμε να πούμε πως γυρίσαμε σελίδα.

Είναι θετικό πως σχεδόν όλη η πολιτική ηγεσία εμβολιάσθηκε, αφήνοντας πολιτικά ακάλυπτο το κοινό των συνωμοσιολόγων και των κάθε λογής αντιρρησιών. Πρυτάνευσε η υπευθυνότητα και σε αυτούς που φέρουν το τεκμήριο της ανευθυνότητας. Ισως η κρίση να τους ωρίμασε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή