Ο εμβολιασμός του κράτους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλγεινή εντύπωση δημιούργησαν οι εικόνες των υπουργών, γραμματέων και λοιπών παρατρεχάμενων, με το χέρι γυμνωμένο και τη βελόνα στο μπράτσο. Μπορεί ο εμβολιασμός των κυβερνητικών στελεχών να μην είναι όσο μαζικός φαντάζει στα κοινωνικά δίκτυα (126 είχαν προγραμματιστεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου), αλλά η προτεραιότητα έδωσε δικαίως λαβή στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο να κατηγορήσει τη Ν.Δ. ότι «μετατρέπει το εμβόλιο από δικαίωμα σε προνόμιο».

Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η αιτιολόγηση από το κ. Στέλιο Πέτσα του αριθμού 126. Οπως είπε, ο εμβολιασμός των κρατικών αξιωματούχων υπηρετεί διπλό στόχο: «Ο πρώτος είναι καθαρά συμβολικός: να δώσουν το μήνυμα στους πολίτες ότι μιλάμε για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και να προτρέψουν τους πολίτες να εμβολιαστούν (…) Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τη συνέχεια του κράτους. Υπάρχουν τομείς της κυβέρνησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας που πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν. Εκεί έχει επιλεγεί ένας αριθμός 126 ατόμων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου που θα εμβολιαστούν μαζί με τους υπόλοιπους περίπου 215.000 συμπολίτες μας που θα έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer μέχρι το τέλος Ιανουαρίου» (ΕΡΤ 30.12.2020).

Ο πρώτος στόχος είναι κατανοητός. Ουδείς γκρίνιαξε που οι πολιτειακοί παράγοντες και θρησκευτικοί ποιμένες, όπως ο μητροπολίτης Ναυπακτίας, εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα, παρά το γεγονός ότι η ηλικία του κ. Τσίπρα και η φυσική κατάσταση του κ. Μητσοτάκη θα τους έδιναν σειρά κατά τον Ιούνιο. 

Οι 126 όμως που συμβολίζουν τη «συνέχεια του κράτους» σε τι εξυπηρετούν; Ναι μεν «υπάρχουν τομείς της κυβέρνησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας που πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν», αλλά σάμπως δεν υπάρχουν τομείς της ιδιωτικής οικονομίας «που πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν» για να πληρώνουν όλους αυτούς που θα συμβολίσουν τη «συνέχεια του κράτους»;

Σε αυτή τη χώρα, εκτός από τη συνέχεια του κράτους, υπάρχει και η συνέχεια της αντίληψης πως το κράτος και οι λειτουργοί του (ή έστω κάποιοι από αυτούς) προηγούνται έναντι των υπολοίπων. Οτι υπηρετούν κάτι σαν θεϊκό σκοπό και χωρίς αυτούς η Βενετιά θα χάσει τα πάντα, εκτός από το γνωστό βελόνι. Είναι η περιρρέουσα ιδέα της προτεραιότητας του κράτους αυτή που επιτρέπει στο Δημόσιο να υπολειτουργεί, αλλά οι υπάλληλοί του να αμείβονται πλήρως και όχι με τα πενιχρά βοηθήματα που δίνονται σε όσους είναι στον ιδιωτικό τομέα.

Υπ’ αυτήν την έννοια, είναι περίεργο να γκρινιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά μία έννοια ο εμβολιασμός των 126 κρατικών στελεχών υπηρετεί το ιδεολογικό του αφήγημα, όπως κάνουν εξάλλου όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης: «το γκουβέρνο να ’ναι καλά κι από ιδιώτες να το πληρώνουν…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή