Το «άγιο» πάρτι των Θεοφανίων

Το «άγιο» πάρτι των Θεοφανίων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λιερόν είναι κωμόπολη στη Βρετάνη της Γαλλίας. Λιγοστά τα σπίτια της, εδώ κι εκεί (πιο… πυκνοκατοικημένο είναι το νεκροταφείο της), λιγοστοί και οι κάτοικοί της. Και όμως, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς περίπου 2.500 άνθρωποι πέρασαν από τους δρόμους της. Προορισμός τους ήταν μια αποθήκη, με βρώμικο τσιμεντένιο πάτωμα και τσίγκινη στέγη. Εκεί είχε δοθεί το ραντεβού για το ρέιβ πάρτι με το οποίο νέοι από όλη τη χώρα, ακόμη και το εξωτερικό, θα υποδέχονταν τη νέα χρονιά. Το «μενού» τα είχε όλα: δυνατή μουσική, προβολείς λέιζερ, ξέφρενο χορό και φθηνά ποτά. 

Ετσι κύλησαν οι τριάντα έξι ώρες(!) του ρεβεγιόν. Γιατί «Τίποτα δεν σταματά έναν λαό που χορεύει», όπως είχε γραφτεί με σπρέι σε έναν τοίχο της αποθήκης. Τίποτα δεν σταμάτησε, λοιπόν, αυτό το πάρτι. Ούτε η πανδημία, ούτε τα μέτρα περιορισμού της, ούτε οι ασθενείς που χαροπαλεύουν, ούτε καν οι θάνατοι από COVID-19: σχεδόν 63.000 στη Γαλλία, 1,7 εκατομμύριο σε όλο τον κόσμο. Τίποτα δεν μετρίασε τη διάθεση για ξεφάντωμα. 

«Είμαστε είκοσι ετών και χάνουμε τη νιότη μας», είπε στην κάμερα τηλεοπτικού σταθμού μια κοπέλα. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προχωρήσουμε, για να ξεπεράσουμε αυτά τα σκατά. Κάναμε το πάρτι επειδή το χρειαζόμασταν. Γνωρίζαμε ότι ήταν παράνομο, αλλά θέλαμε να γίνει ανεξάρτητα από τις συνέπειες. Δεν μετανιώνουμε, θα το κάναμε ξανά», δήλωσε ο 23χρονος Μαξ, ένας εκ των διοργανωτών, στην εφημερίδα Ouest France. 

Την ίδια ώρα, στη δική μας γωνιά της Ευρώπης, η Ιερά Σύνοδος «δεν συναινεί στα νέα κυβερνητικά μέτρα και εντέλλεται οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και στον αγιασμό των υδάτων». Η Εκκλησία της Κρήτης «αδυνατεί να αποδεχθεί την απαγόρευση της πολιτείας». «Ημέρα μεγάλης υπακοής στην αλήθεια, όχι σε ανθρώπους και εξουσίες», έχει ανακηρύξει τα σημερινά Θεοφάνια η εκκλησιαστική ιστοσελίδα romfea.gr, γιατί «ο Χριστός δεν ανταλλάσσεται με τίποτε στον κόσμο. Ούτε με την υγεία μας ούτε με τους εαυτούς μας». 

Από τη μία οι ρέιβερ της Λιερόν και από την άλλη μια μερίδα Ελλήνων ιεραρχών (μακάρι να αποτελούν μειοψηφία). Μην αναζητήσετε διαφορές, δεν θα βρείτε. Μοιάζουν απελπιστικά. Τα δικά τους «θέλω» είναι πάνω απ’ όλα. Βλέπουν μόνο το δέντρο τους και όχι το δάσος που καίγεται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή