Μίλησε το αριστερό DNA

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομίζω πως η προχθεσινή συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα σε τηλεοπτικό σταθμό θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Δεν ήταν μόνον οι λαϊκιστικές υπερβολές που είπε, ούτε το αμήχανο ύφος του. Ηταν κυρίως το γεγονός πως με μία φράση του άλλαξε την πολιτική ατζέντα. 

Ενώ στην επικαιρότητα ήταν το «γεύμα της Ικαρίας», με τον δυσμενή αντίκτυπο για την κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας δηλώνοντας πως δέχεται το ρίσκο να μεταδοθεί ο ιός στους πολίτες, λόγω των διαδηλώσεων, έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του, με τρόπο αρνητικό. Δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδεικνύοντας πως δεν είναι τυχαία η μεγάλη δημοσκοπική διαφορά που χωρίζει και τις δύο προσωπικότητες και τα κόμματά τoυς. 

Οταν ο Αλ. Τσίπρας έκανε αυτήν τη δήλωση δεν γνώριζε τις συνέπειές της; Δεν είχε αντιληφθεί πως αυτό που είπε θα τον ακολουθεί για πολύ καιρό στο Διαδίκτυο; Δεν κατάλαβε πως προσέφερε μιαν εύκολη επικοινωνιακή νίκη στην κυβέρνηση; 

Αλέξης Τσίπρας: Μουλωχτά

Ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι χθεσινός στην πολιτική. Εχει πολλές ώρες πτήσης και διετέλεσε και πρωθυπουργός. Συνεπώς, είχε πλήρη επίγνωση των συνεπειών όσων υποστήριξε για τις διαδηλώσεις. Τότε γιατί το είπε; Δεν μπορεί να του ξέφυγε. 

Απλούστατα, λειτούργησε το αριστερό DNA, που ενεργοποίησε τα πολιτικά αντανακλαστικά του. Οι συγκεντρώσεις, οι πορείες, οι καταλήψεις είναι βασικά όπλα της πολιτικής πάλης, όπως τη διεξάγει εδώ και πολλές δεκαετίες η Αριστερά. Συνειδητός αριστερός που να μην έχει συμμετάσχει σε διαδηλώσεις δεν υπάρχει. 

Γι’ αυτό και τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν σε ψυχική ανισορροπία όταν κυβερνούσε το κόμμα τους. Μπορεί να γεύονταν τα αγαθά της εξουσίας, είχαν στερηθεί όμως τη χαρά τού κάθε αριστερού: τις διαδηλώσεις και τις πορείες. Εναντίον ποίου να πορευθούν; Εναντίον του εαυτού τους; 

Ετσι, ο Αλ. Τσίπρας προχθές δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή τι απάντηση θα δώσει στο δίλημμα «υγεία των πολιτών ή διαδηλώσεις». Δεν μπορούσε να απαρνηθεί τον εαυτό του, την ιστορία του, σε τελική ανάλυση, το ιστορικό γονιδίωμα της Αριστεράς. Εκείνη τη στιγμή, με αυτήν την απάντησή του, απευθυνόταν στην αριστερή ψυχή του κόμματος του γιατί εκεί λογοδοτεί. Δεν λογοδοτεί στην κοινωνία. Ο πρωθυπουργός ας τον ευχαριστήσει για πολλοστή φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή