Οι δύο κρίσιμες επόμενες εβδομάδες

Οι δύο κρίσιμες επόμενες εβδομάδες

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγαπητοί συμπολίτες,

Μπαίνουμε σε μια νέα, δύσκολη φάση της πανδημίας. Μετά την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σε λίγο θα ανακοινώσουμε τα νέα, απαραίτητα περιοριστικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ στη χώρα μας από την ερχόμενη Δευτέρα. Τα μέτρα θα τα ακούσετε λεπτομερώς από τον Υπερυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας, αλλά προς το παρόν εδώ θα ήθελα να σας μιλήσω με ειλικρίνεια για τη φύση και το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Τα πράγματα, όπως γνωρίζετε, είναι δύσκολα.

Αντιμετωπίζουμε μια πολλαπλή κρίση, που απειλεί την ευημερία του λαού μας, την υγεία και την ασφάλειά μας, τη συνοχή της ίδιας της πατρίδας μας. Είναι μια κρίση οικονομική, περιβαλλοντική και, βεβαίως, υγειονομική. Ας αρχίσουμε από το τρίτο που είναι και το πιο επείγον αυτή τη στιγμή.

Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να μπούμε σε ένα νέο lockdown, το δέκατο έβδομο από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Οι λόγοι είναι γνωστοί. Όπως ίσως θυμάστε, η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που απέκτησαν πρόσβαση σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού κατά τα πρώτα χρόνια της πανδημίας. Δυστυχώς, οι πλούσιες και ισχυρές χώρες του πλανήτη, που έσπευσαν να προστατεύσουν τους πολίτες τους, αμέλησαν το ότι η λήξη μιας παγκόσμιας πανδημίας εξαρτάται από την προστασία όλων των ανθρώπων στη Γη, και όχι μόνο των πλούσιων και προνομιούχων. Όπως έχουμε πια μάθει, ο κορωνοϊός εκμεταλλεύτηκε αυτές τις διαχρονικές ανισότητες στον κόσμο μας. Πλέον κανένα από τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούσαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας δεν υφίσταται. Αναδείχθηκαν και επικράτησαν άλλα, μεταλλαγμένα, πολύ πιο ανθεκτικά. Σας θυμίζω ότι δέκα χρόνια πριν νομίζαμε ότι είχαμε τελειώσει οριστικά με τον κορωνοϊό. Ο οποίος, παράλληλα, θέριζε στα πιο φτωχά μέρη του πλανήτη. Δύο νέα, πολύ πιο μεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη, πιο επικίνδυνα και για τις μικρότερες ηλικίες, τα οποία τα εμβόλια που υπήρχαν τότε δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν, και στα οποία όσοι είχαν ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό δεν είχαν καμία ανοσία, επικράτησαν. Και η πανδημία άρχισε από την αρχή. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και το 2027. Και το 2031. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται πως συμβαίνει και τώρα.

Γι’ αυτό, και πάλι, μέχρι να αναπτυχθούν νέα ασφαλή εμβόλια για να ξεκινήσει άλλος ένας κύκλος εμβολιασμών της ανθρωπότητας, σας καλώ να ακολουθήσετε πιστά τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα. Με μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή, διατηρώντας τις αποστάσεις επτά μέτρων μεταξύ μας και φορώντας εξαπλή μάσκα και πλαστικά γυαλιά οξυγονοκόλλησης, μπορούμε να μείνουμε ασφαλείς και να εξασφαλίσουμε ότι το σύστημα υγείας μας, με τις 15.000 ΜΕΘ πλέον, δεν θα φτάσει ξανά στα όρια της κατάρρευσης.

Αγαπητοί συμπολίτες.

Πολλοί λένε πως, αν ο κόσμος είχε αντιδράσει διαφορετικά το 2020, στην αρχή της πανδημίας, τα πράγματα μπορεί είχαν εξελιχθεί αλλιώς. Αν οι περίπου 200 χώρες του πλανήτη είχαν επιλέξει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση μιας παγκόσμιας κρίσης, ή αν είχαμε ισχυρούς υπερεθνικούς θεσμούς με επαρκείς αρμοδιότητες για να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες ανάγκες, τότε ίσως να είχαμε πετύχει την εξαφάνιση του ιού πιο γρήγορα. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η κάθε χώρα έκανε ό,τι νόμιζε, μόνη της, λες και αντιμετώπιζε ένα τοπικό πρόβλημα. Οι κυβερνήσεις αυτοσχεδίαζαν, και όχι με στόχο να νικήσουμε μια τεράστια, παγκόσμια υγειονομική απειλή, αλλά να επανεκλεγούν.

Σε πολλές χώρες, δυστυχώς και στη δική μας, θρηνήσαμε και θρηνούμε για τις αδιανόητες, οδυνηρές μας απώλειες αυτής της περιόδου. Ευχόμαστε όλοι αυτή τη φορά να έχουμε πάρει το μάθημα, και να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα πανδημική κρίση αλλιώς. 

Ταυτόχρονα, βέβαια, η χώρα μας αντιμετωπίζει και μια νέα, μεγάλη οικονομική κρίση. Μετά τη δεκαετή περίοδο χάριτος, δυστυχώς εδώ και μερικά χρόνια αναγκαζόμαστε να αποπληρώνουμε τα τεράστια δάνεια που εκκρεμούν από την εποχή των πρώτων τριών μνημονίων κιόλας. Το πέμπτο μνημόνιο που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση φέρνει την οικονομία μας σε πολύ δύσκολη κατάσταση, και περιορίζει πολύ τη δυνατότητα ελιγμών. Η κυβέρνησή μας εξελέγη με την λαϊκή εντολή να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τους δανειστές και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε.

Επιπλέον, δεσμευόμαστε να τρέξουμε άμεσα το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων από τις μεγάλες πυρκαγιές του προηγούμενου μήνα. Ο Υπερυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας στη συνέχεια θα σας μιλήσει και για αυτό το θέμα, καθώς και για το σχέδιο αντιμετώπισης του καύσωνα που αναμένεται στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου. Εξάλλου, είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος σχετικά με την πορεία του επικίνδυνου αστεροειδή Απόφις, που αναμένεται να πλησιάσει τη Γη το 2036, ενώ παρακολουθούμε στενά και την περίεργη δραστηριότητα στα ηφαίστεια της Σαντορίνης και της Νισύρου.

Αγαπητοί συμπολίτες.

Γνωρίζουμε ότι το 2034 θα είναι μια δύσκολη, κρίσιμη χρονιά. Σας καλώ να προσπαθήσουμε ξανά, όλοι μαζί, να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινωνία μας.  Ευτυχώς, πλέον υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας. Νέα πρωτόκολλα θεραπείας έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που ζουν με long Covid. Νέα φάρμακα αναμένεται να μειώσουν τις πιθανότητες σοβαρής νόησης και ανάγκης για νοσηλεία και για όσους μολύνονται από τα νέα στελέχη του ιού. Θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του φαινομένου σε αγαστή συνεργασία με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, επιδημιολόγων, συνδικαλιστών και αστρολόγων. Θα χρειαστούμε όμως την εγρήγορση και τη συνεργασία όλων των πολιτών. Όλων εσάς. Στον αγώνα κατά της πανδημίας, διανύουμε το τελευταίο μίλι. Βλέπουμε επιτέλους το φως στην άκρη του τούνελ. Σε αυτή την πορεία, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή