ΑΠΟΨΕΙΣ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ζυγαριές

michalis-chrysocho-dis-zygaries0Τι έγινε στο Μάτι; Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις του για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει καταλάβει τι έγινε στη φονικότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. «Μιλάνε», είπε ο Χρυσοχοΐδης, «αυτοί που έκαψαν εκατό ανθρώπους στο Μάτι».
 
Ανεξαρτήτως του τι (δεν) κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μάτι που τον βαραίνει δεν ήταν η καταστροφή αυτή καθαυτή. Ηταν η εκ των υστέρων παράσταση επί πτωμάτων. Στην επιχειρησιακή αντιμετώπιση της καταστροφής θα μπορούσε να του έχει αναγνωριστεί το διαχρονικό ελαφρυντικό: αυτή είναι η Ελλάδα. Για την επιχείρηση, όμως, προπαγανδιστικής περιτύλιξης της τραγωδίας, που επιχειρήθηκε ενώ ήταν ακόμη άταφοι οι νεκροί, η πολιτική ενοχή μένει ανεξίτηλη.
 
Προφανώς, ο Χρυσοχοΐδης έχει καταλάβει κάτι άλλο. Eχει καταλάβει ότι το αμάρτημα του Ματιού ήταν ότι δεν μπόρεσαν τις ώρες φωτιάς να συνεννοηθούν η Πυροσβεστική με την Τροχαία και η Τροχαία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εχει καταλάβει ότι τον ευνοεί η σύγκριση εκείνης της τραγωδίας με το κλείσιμο της εθνικής οδού για λίγες ώρες· ότι οι ιστορικές αναλογίες τού επιτρέπουν να βάζει τα δύο γεγονότα στην ίδια ζυγαριά. 
 
Αυτή η αναλογία μεταξύ της πραγματικότητας και του πολιτικού λόγου που την καταγγέλλει βρίσκεται σε μόνιμη εξάρθρωση. Την εξαρθρώνει ο εμπρηστικός βερμπαλισμός που φορτίζει όλα τα θέματα, ακόμη και της πιο τετριμμένης διαχείρισης, σαν να ήταν εγκλήματα. Κόβεται το καλώδιο; Το έκοψε η ανεμελιά του νεοφιλελευθερισμού. Αργούν τα εμβόλια; Τα καθυστερεί ο επιτελικός νεποτισμός των αρίστων. Εκλεισε ο δρόμος; Τον έκλεισε το ρουσφέτι στον εργολάβο.
 
Παθαίνοντας πυρετό τηλε-εισαγγελέα, ο Χρυσοχοΐδης μιμήθηκε τους τρόπους των αντιπάλων του. Δραπέτευσε στην οξύτητα – σαν να ήθελε να κρύψει τα πεπραγμένα του. Σαν να μην μπορούσε να υπερασπιστεί αλλιώς τον εαυτό του.
 
Ο τρόπος αυτός δεν προκαλεί μόνο αχρείαστη ένταση. Ακυρώνει και κάθε παραγωγική πολιτική συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα. Οταν, αντί για κομμένα καλώδια, βλέπεις τα ξέφτια της Δεξιάς, δεν πρόκειται ποτέ να μπεις σε σοβαρή συζήτηση για το πώς θα φτιαχτούν τα πραγματικά καλώδια. Αν, αντί επιχειρησιακού απολογισμού, φωνάζεις στους άλλους ότι έκαψαν ανθρώπους, δεν θα μάθεις ποτέ από τα λάθη σου.
 
Αν απέτυχαν οι διαχειριστές του Ματιού είναι γιατί πίστεψαν ότι μπορούσαν να μπαζώσουν το έλλειμμα διακυβέρνησης με «ιδεολογία». Απέτυχαν γιατί αποπειράθηκαν να υποκαταστήσουν την υπηρεσία με «επικοινωνία». 

Οι χειμαζόμενοι πολίτες της βόρειας Αττικής, που κοίμιζαν σε σκοτεινά και παγωμένα σπίτια τα παιδιά τους, περίμεναν κράτος· όχι κήρυγμα φανατισμού. Ηθελαν κάποιον υπεύθυνο για το ρεύμα. Οχι κάποιον να τους πουλήσει φρόνημα.