Ο Χατζηαβάτης στην Οξφόρδη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα συμπολιτών μας επιχειρεί κατάληψη χώρων του Αριστοτελείου. Ανάμεσά τους και μερικοί φοιτητές. Σπάνε γενικώς, παραβιάζουν τους χώρους. Ο πρύτανης το πληροφορείται και καλεί την αστυνομία. Στην πραγματικότητα κάνει ό,τι ισχυρίζονται όλοι αυτοί ότι πρέπει να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η φύλαξη του πανεπιστημίου έτσι όπως την προτείνει ο νέος νόμος είναι περιττή. Δεν χρειάζεται πανεπιστημιακή αστυνομία. Φτάνει να ειδοποιείται εγκαίρως η αστυνομία, όπως γίνεται έως τώρα. Αν δεν κάνω λάθος η σύνοδος των πρυτάνεων στις διαβουλεύσεις με το υπουργείο υποστηρίζει το ίδιο. Αυτό δηλαδή που έκανε ο κ. Παπαϊωάννου. Αλλο να το λες όμως και άλλο να το κάνεις. Την επομένη κυκλοφορούν φωτογραφίες με αστυνομικούς που επιχειρούν να καθαρίσουν τους χώρους από τους καταληψίες. Τίτλοι μιλούν για βιαιοπραγίες της αστυνομίας. Ο ένας, ο καλύτερος, αποκαλεί τον κ. Παπαϊωάννου «Καταδότη». Δημοσιεύει και πορτρέτο του, όπως είθισται με τους καταζητούμενους. Να μη νομίζει ότι δεν θα τον πάρουν είδηση αν τον δουν να περιμένει στην ουρά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ. 
 
Δεν ενδιαφέρουν οι καταληψίες. Αυτοί είναι οργανωμένες μιλίτσιες, τελευταίοι μαχητές ενός πολέμου που κρατάει δεκαετίες τώρα. Ικανοποιούν τον πολιτικό ναρκισσισμό του Φίλη, που μας διαβεβαιώνει ότι ο νόμος Κεραμέως δεν θα εφαρμοσθεί. Ενδιαφέρουν αντιθέτως οι πρυτάνεις. Ολοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να προστατεύεται με τον τρόπο που το προστάτευσε ο κ. Παπαϊωάννου. Πώς αντιμετωπίζουν τη στοχοποίηση του συναδέλφου τους; Γιατί τόσες ημέρες η «Σύνοδος» δεν έχει υψώσει τη φωνή της για να του συμπαρασταθεί; Και οι λαλίστατοι κατά τα λοιπά πανεπιστημιακοί τι έχουν να μας πουν; Νομίζουν ότι επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο; Επρεπε να αφήσει την κατάσταση να εκτονωθεί, την κατάληψη να εκφυλισθεί και να κυκλοφορήσουν φωτογραφίες του με καμιά κρεμασμένη καρτέλα; Ή μήπως πιστεύουν ότι «έτσι είναι ο κόσμος»; Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, ας είναι και πρύτανης. 
 
Συμπαθέστατος ο Χατζηαβάτης. «Πολυχρονεμένε μου Πασά…» Αντιπαθέστατος ο χατζηαβατισμός. Η δειλία, η υποκρισία. Λυπάμαι για τις λέξεις που μπορεί να ακούγονται βαριές, όμως δεν βρίσκω άλλες. Το περιστατικό στο Αριστοτέλειο τους δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υπερασπιστούν τις θέσεις τους. Η υπεράσπιση του κ. Παπαϊωάννου είναι το λιγότερο που οφείλουν να κάνουν για να διασώσουν την αξιοπιστία τους. Κατά τα λοιπά η διαπόμπευσή του δεν αναδεικνύει μόνον τη χρησιμότητα του νόμου. Αναδεικνύει και το επείγον της εφαρμογής του. Ο καθείς και η Οξφόρδη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή