Οι διαστάσεις της Νέας Σμύρνης

Οι διαστάσεις της Νέας Σμύρνης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προχθεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη δεν είναι αντικειμενικώς σπουδαία, ούτε αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό. Παρά το μικρό μέγεθός τους, όμως, αποδεικνύουν πώς και πόσο τα γεγονότα, ιδιαίτερα τα απρόβλεπτα, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες στην πολιτική και διαμορφώνουν το κλίμα. Οπως ακριβώς απάντησε κάποτε, «τα γεγονότα φίλε μου, τα γεγονότα…» ο παλιός Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο τι φοβάται περισσότερο. Με την τεχνολογία μάλιστα να προσφέρει τη δυνατότητα «απαθανάτισης» συμβάντων, τα περίφημα γεγονότα έχουν αποκτήσει σήμερα πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες επηρεασμού!

Υπ’ αυτήν την έννοια, τα «ντοκουμέντα» που δείχνουν αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να ασκούν βία εις βάρος πολίτη ή πολιτών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, πρόσφεραν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και μαζί του στους απανταχού αναρχο-αντιεξουσιαστές μπαχαλάκηδες, καθώς και στους πάσης φύσεως «ψεκασμένους», να βγουν από την πολιτική και επικοινωνιακή γωνία στην οποία είχαν στριμωχθεί, λόγω της στάσης και της δράσης τους σε διάφορα θέματα. Από την υπόθεση Κουφοντίνα μέχρι τις επιθέσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους, ακόμη και την παραβίαση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Παράδειγμα ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έσπευσε να αρπάξει την ευκαιρία, ανακουφισμένος, για να αλλάξει την ατζέντα επανερχόμενος με δηλώσεις στις αγαπημένες του καταγγελίες περί υπονόμευσης των δικαιωμάτων των πολιτών και της δημοκρατίας από την κυβέρνηση. Δεν έχει σημασία εάν οι καταγγελίες του έχουν οποιαδήποτε βάση ή σχέση με την πραγματικότητα. Σημασία έχει ότι κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και κατά ένα μεγάλο μέρος της λεγόμενης Αριστεράς και των οπαδών, αυτή η ρητορική έχει γίνει «πιπίλα». Προσφέρει επιχειρήματα, έστω και ανυπόστατα, και δικαιολογεί τη στήριξη βίαιων και παράνομων δράσεων.

Άποψη: Να αποφασίσουμε τι Αστυνομία θέλουμε

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι η βία που άσκησαν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί στη Νέα Σμύρνη θα επενεργήσει παραλυτικά το επόμενο διάστημα, όταν η αστυνομία θα κληθεί να αντιμετωπίσει παράνομες ενέργειες μπαχαλάκηδων και «ψεκασμένων». Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως θα προκληθεί με βίαιες ενέργειες από τη δική τους πλευρά, για να ακολουθήσουν οι σχετικές καταγγελίες όταν αναγκαστεί να τους αντιμετωπίσει. Οπότε ερχόμαστε στο ζήτημα της εκπαίδευσης και του επαγγελματισμού που δείχνουν, ή μάλλον πρέπει να δείχνουν οι αστυνομικές δυνάμεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Μικρή σημασία έχει αν οι αστυνομικοί προκλήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο στη Νέα Σμύρνη και γι’ αυτό έχασαν την ψυχραιμία τους. Υποτίθεται ότι είναι εκπαιδευμένοι να μην τη χάνουν και να συμπεριφέρονται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του νόμου, ασκώντας μόνο το δικαίωμα άσκησης βίας που τους παρέχει και τίποτα έξω από αυτό. Ωστόσο, είναι σαφές ότι εκπαιδεύονται «α λα γκρέκα». Το βλέπει κανείς πώς συμπεριφέρονται στη βάρδιά τους, με καφέδες, συνεχώς στο κινητό και δίχως να προσέχουν τι γίνεται στο άμεσο περιβάλλον, αλλά και από το ότι επιβάλλουν τον νόμο υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν με το περιεχόμενό του. Αρα πώς είναι δυνατόν να λειτουργούν με επαγγελματισμό; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή