Οι ευθύνες της επόμενης ημέρας

Οι ευθύνες της επόμενης ημέρας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν «όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης θα ξεσπούν επάνω στους πολίτες», που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ… Αν «η αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη (…) δεν έτυχε, είναι επιλογή της κυβέρνησης και προσωπικά του κ Μητσοτάκη», που ανακοινώνει το ΚΙΝΑΛ… Αν «η καταστολή είναι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης», που λέει ο πρώην υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης… Αν «αυτή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτή είναι η Δεξιά!» που φωνασκεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης…

Διασταυρούμενα πυρά από την αντιπολίτευση

Αν αυτά –και άλλα πολλά που ακούσαμε– ισχύουν, τότε οι τραμπούκοι με στολή που έδειραν έναν πολίτη στη Νέα Σμύρνη είναι αθώοι. Μπορούν να πάνε στον εισαγγελέα, ο οποίος προς τιμήν του διέταξε προκαταρκτική εξέταση, και να πουν «δεν φταίμε εμείς, κ. δικαστά. Η πολιτική Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη μάς οδήγησε να βαράμε με μεταλλικό κλομπ τον νεαρό. Αν δεν μας πιστεύετε, ρωτήστε και τον κ. Χρήστο Σπίρτζη, που λέει “το αστυνομικό κράτος Μητσοτάκη έχει μετατραπεί σε κράτος βίας και καταστολής”. Εμείς θα τον καλέσουμε και μάρτυρα υπεράσπισης».

Η διάχυση της ευθύνης εξασφαλίζει αφενός την ατιμωρησία και αφετέρου την επανάληψη των παραβατικών συμπεριφορών. Κάθε αστυνομικό όργανο ξέρει ότι μπορεί να αυθαιρετεί τζάμπα, αφού για όλα φταίνε το «κράτος καταστολής» και η «κακούργα κενονία». Ορθότερη ήταν η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της Ενωσης των Αστυνομικών Δυτικής Αττικής, Σπήλιου Κρικέτου: «Η αποστολή μας δεν είναι αυτή. Είναι ντροπή για εμάς τους αστυνομικούς. Ο αρχηγός της αστυνομίας πρέπει να κόψει σήμερα ποπούς, αυτές είναι εικόνες αλητείας» (Mega, 7.3.2021).

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση απλώς προεδρεύει σε έκνομες καταστάσεις. Οι ευθύνες της είναι διαφορετικές από εκείνες που της προσάπτει η αντιπολιτευτική ευκολία. «Οι ΕΔΕ της ελληνικής αστυνομίας έγιναν ανέκδοτο», λέγαμε στην ημερίδα «Βία, θεσμοί και πολίτες» που διοργανώθηκε από την ΟΝΝΕΔ (Αθήνα, 16.10.2013). Συνεχίζουν να παραμένουν ανέκδοτο, επιβαρύνοντας μάλιστα την ήδη φορτωμένη τακτική δικαιοσύνη, όπως φαίνεται με την εισαγγελική παρέμβαση για τα της Νέας Σμύρνης. Ευθύνεται, διότι όπως λέει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της βραχύβιας «άτυπης επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας», Νίκος Αλιβιζάτος, το πόρισμα (4.5.2020) με την «εις βάθος έρευνα είκοσι περιστατικών αστυνομικής βίας, η επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα», έμεινε στα αζήτητα.

Δυστυχώς βία, όπως και αστυνομική αυθαιρεσία, υπάρχουν παντού στον κόσμο. Οι ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες φαίνονται από τη διαχείριση της επόμενης ημέρας κάθε συμβάντος.

Διαβάστε επίσης:
Να αποφασίσουμε τι Αστυνομία θέλουμε

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή