Και εμείς και αυτοί

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη φράση-σύνθημα του Αλ. Τσίπρα «ή εμείς ή αυτοί» συμπυκνώθηκε το διχαστικό κλίμα της περιόδου 2011-2019, που κορυφώθηκε με την απόπειρα ηθικής και πολιτικής εξόντωσης δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών, με τη σκευωρία Novartis. Αυτό το σύνθημα, όπως και το «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν», προδίδει την αντίληψη που έχει ο χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς για τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν αντιπαρατίθενται πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά πολεμούν εχθροί. Ως εκ τούτου, η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, που είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους της φιλελεύθερης δημοκρατίας, αντιμετωπίζεται ως καθεστωτική αλλαγή, ως παλινόρθωση, που πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία. 

Απέναντι σε αυτόν τον διχαστικό λόγο, που αποτελεί δομικό στοιχείο της ιδεολογικής και πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να προβάλει το σύνθημα «και εμείς και αυτοί». Στη δημοκρατική Ελλάδα χωρούν όλοι, ακόμη και αυτοί που αγωνίζονται να ανατρέψουν το πολίτευμά της.

Ενα φιλελεύθερο κόμμα πάντα προσβλέπει στο μέλλον, αφήνοντας την αποτίμηση του παρελθόντος στους ιστορικούς. Δεν επιτρέπει να αναβιώσουν σήμερα διχασμοί που κυριάρχησαν πριν από εβδομήντα χρόνια, γιατί έτσι τη σύγχρονη κοινωνία την απασχολούν ψευδεπίγραφα προβλήματα. Μια κοινωνία που πολεμά για το παρελθόν της ουδεμία τύχη έχει. 

Η Νέα Δημοκρατία θριάμβευσε στις εκλογές του 2019 υποσχόμενη ελάχιστα πλην όμως σαφή, τα οποία, παρά τις απρόβλεπτες καταστάσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, οφείλει να τα υλοποιήσει. Αυτό απαιτεί η κοινωνική συμμαχία που της έδωσε την εκλογική νίκη. Τη συνοχή αυτής της συμμαχίας επιχειρεί να διαρρήξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οταν την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους «νοικοκυραίους» που θα τιμωρήσουν τη Νέα Δημοκρατία, φανέρωσε τις προθέσεις του. Η Κεντροδεξιά και το μεταρρυθμιστικό Κέντρο, οι δύο χώροι που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία, έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά. Στο πολιτικό επίπεδο την εκφορά ήπιου πολιτικού, λόγου χωρίς κραυγές, και στο οικονομικό επίπεδο την παραγωγή πλούτου. Αυτά τα δύο συμπλέκονται. Για να παραχθεί πλούτος απαιτείται κοινωνική ηρεμία και όταν παράγεται πλούτος αμβλύνονται οι κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις. Η Νέα Δημοκρατία απέναντι στον διχαστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και στην αναδιανομή της μιζέριας που τον χαρακτηρίζει, απευθυνόμενη στο εθνικό ακροατήριο, ας προτάξει τη μετριοπάθεια και την καταλλαγή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή