Διαπραγματεύεται την υποχρέωσή του

Διαπραγματεύεται την υποχρέωσή του

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχθές στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίσθηκε εκ πρώτης όψεως, μετριοπαθής, συναινετικός και ζήτησε από την κυβέρνηση να προτείνει αυτή μορατόριουμ ενός μηνός μέχρι να ξεπεραστεί η ζοφερή υγειονομική κατάσταση. Τι είναι το μορατόριουμ, αν θέλουμε να ξέρουμε τι λέμε; Και οι δύο πλευρές απέχουν από πολιτικές που μπορούν να προκαλέσουν η μία την άλλη. Είναι προφανές πως η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ετεροβαρής, καθώς καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί ουσιαστικά από την άσκηση των καθηκόντων της για ένα μήνα. Γιατί τι άλλο σημαίνει η φράση «αντί να πολώνετε και να νομοθετείτε προκλητικά νομοθετήματα, να ζητήσετε πολιτικό μορατόριουμ». Μάλιστα, δεν προτείνει ο Αλ. Τσίπρας πολιτικό μορατόριουμ, απαιτεί από την κυβέρνηση αυτή να το ζητήσει, κάτι που συμβολίζει ότι βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας. 

Το κυβερνητικό σκέλος του μορατόριουμ είναι σαφές, όπως το περιέγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το δικό του σκέλος ποιο είναι; Ενώ περιέγραψε με ακρίβεια τι ζητάει από την κυβέρνηση, δεν μας είπε τι προσφέρει αυτός. Και πώς να τολμήσει να το πει; Πώς να πει ότι η δική του συνεισφορά είναι το «πάγωμα» των διαδηλώσεων; Γιατί μόνον αυτό το αντάλλαγμα μπορεί να προσφέρει. Πώς να παραδεχθεί πως οι διαδηλώσεις συμβάλλουν στην υπερμετάδοση του ιού και αυτός, στο πλαίσιο του μορατόριουμ, θα τις αναστείλει για ένα μήνα; 

Αν τολμήσει και εκστομίσει τη δική του προσφορά, θα φανεί πως αυτός και το κόμμα του υποκινούν τις πορείες και τις χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτικό όπλο στη σχέση τους με την κυβέρνηση. Θα αποδειχθεί, με τα δικά του λόγια, αυτό που του προσάπτει η κυβέρνηση, ότι έχουν μετατρέψει την εξάπλωση του ιού σε πολιτικό εργαλείο, αδιαφορώντας παντελώς για την υγεία των πολιτών. 

Ενα υπεύθυνο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έθετε την καταπολέμηση της πανδημίας ως εθνικό στόχο και θα συνέβαλλε με τις δυνάμεις του στην επίτευξη αυτού του στόχου. Θα απευθυνόταν στο εθνικό ακροατήριο, κάνοντας τη μεγάλη υπέρβαση που επιτάσσουν οι έκτακτες συνθήκες. Αντί γι’ αυτό, προσπαθεί να διαπραγματευθεί την παραπάνω αυτονόητη υποχρέωσή του με αντάλλαγμα να εξαναγκάσει ουσιαστικά την κυβέρνηση, για όσο διαρκεί το μορατόριουμ, να θέτει τη δραστηριότητά της υπό την έγκριση του ΣΥΡΙΖΑ. Κυνισμός ή αφέλεια;    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή