Δίχασε η πρόταση για μορατόριουμ

Δίχασε η πρόταση για μορατόριουμ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύμα πόλωσης προκάλεσε χθες, με επίκεντρο τη Βουλή, η περαιτέρω διεύρυνση του ρήγματος που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ. Εν μέσω αυτού του κλίματος, το οποίο φορτίστηκε ακόμα περισσότερο με ανταλλαγή κατηγοριών αναφορικά με το ποιο από τα δύο κόμματα φέρει την ευθύνη για την επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, ήταν αναμενόμενο να σταματήσει σχεδόν αμέσως κάθε συζήτηση για την πρόταση που διατύπωσε ο κ. Αλ. Τσίπρας περί πολιτικού μορατόριουμ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια νέας παρέμβασής του στη Βουλή, αυτή τη φορά με την ευκαιρία συζήτησης για την «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, αν και αρχικώς επιτέθηκε ξανά με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στα μεγάλα ζητήματα, την κάλεσε να ζητήσει «ένα πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται, τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα. Να καθίσουμε όλοι μαζί», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη, «να δούμε έστω και τώρα, και έτσι όπως τα κάνατε, πώς συμμαζεύεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία».

Τα πρώτα ανεπίσημα σχόλια από τη «γαλάζια» πλειοψηφία έκαναν λόγο για «προσχηματική» κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, από την πλευρά της, απάντησε ζητώντας διευκρινίσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Την πιο δύσκολη ώρα, και ενώ από την αρχή της πανδημίας δεν έχει στηρίξει την κοινή προσπάθεια, το μόνο που βρίσκει τώρα να προτείνει είναι η κυβέρνηση να κατεβάσει τα μολύβια. Τι είδους μορατόριουμ προτείνει ο κ. Τσίπρας; Ζητάει να σταματήσει να νομοθετεί η Βουλή; Να σταματήσει η κυβέρνηση να κυβερνάει, υπό την απειλή ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν σε πορείες και διαδηλώσεις αν δεν γίνουν δεκτά όσα λέει; Ας αφήσει τα συνθήματα κι ας απαντήσει καθαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αριστοτελία Πελώνη. Η ανταπάντηση, διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλου έδωσε την αίσθηση ότι η πρόταση για μορατόριουμ είχε συντομότατη διάρκεια ισχύος: «Η κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίζει την τραγωδία της πανδημίας, κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται μόνο για μια ανέμελη και ανίκανη αλλά και για μια επικίνδυνη κυβέρνηση», είπε.

Την ίδια στιγμή στην Ολομέλεια, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σκόπιμα συμβάλλει, με τις κινητοποιήσεις, στη διάδοση της CΟVID-19. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιχείρησε να «κουκουλώσει» τροχαίο δυστύχημα που συνέβη έξω από τη Βουλή, με τον υπουργό Ανάπτυξης να επανέρχεται κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «βόθρο του ΣΥΡΙΖΑ». Αντιδρώντας ο κ. Ν. Βούτσης είπε ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι «κήρυκας διχασμού, μισαλλοδοξίας και προπομπός τραγικών καταστάσεων».

Πέραν τούτων, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «κυβέρνηση-καφενείο», ενώ ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις του, μεταξύ άλλων είπε ότι αυτό που φοράμε «δεν είναι μάσκα, αλλά είναι φίμωτρο».

Ενταση για τη βάφτιση

Στο στόχαστρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χθες στη Βουλή, βρέθηκε εκ νέου ο υπουργός Ανάπτυξης, για την πρόσφατη συμμετοχή του ως ανάδοχος σε βάφτιση, η οποία τελέστηκε εν μέσω απαγορεύσεων, κατόπιν ειδικής άδειας που είχαν λάβει οι γονείς του παιδιού, με τον Αδ. Γεωργιάδη να απαντάει επίσης σε υψηλούς τόνους. Ο κ. Τσίπρας, με εμφανώς καυστική διάθεση, αφενός κάλεσε τον κ. Γεωργιάδη να αποδείξει ότι η επίμαχη άδεια δεν είναι πλαστή και αφετέρου επέκρινε τον υπουργό Ανάπτυξης ότι με τη δημιουργία τέτοιας σχέσης με τον πατέρα του παιδιού παραβιάζονται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όσον αφορά τη λειτουργία των θεσμών και του Δημοσίου.

«Ο κ. Γεωργιάδης βάφτισε το παιδί του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής για τις Δημόσιες Συμβάσεις», είπε επικαλούμενος δημοσιεύματα ο κ. Τσίπρας. «Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει στην αρμοδιότητά του τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου που λειτουργεί ως κεντρική αναθέτουσα αρχή. Με άλλα λόγια, θα κληθεί ο εν λόγω πρόεδρος να ελέγξει και να είναι αδέκαστος με την υπηρεσία του κουμπάρου του», πρόσθεσε.

Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το έγγραφο της άδειας δεν είναι πλαστό και το έλαβαν οι γονείς του παιδιού, για σοβαρούς λόγους. Και αφού υποστήριξε ότι έχουν εκδοθεί δέκα ειδικές άδειες το τελευταίο διάστημα, κλιμάκωσε τη φραστική αντεπίθεσή του: «Δεν πρέπει στην πολιτική μας αντιπαράθεση να χάσουμε την ανθρωπιά μας. Δεν θα γίνουμε γουρούνια επειδή θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να μας βάλει στη λάσπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή