Οι αλγόριθμοι της σπίλωσης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Σεπτέμβριος του 2018 όταν ο 59χρονος Γκάι Μπάμπκοκ έψαξε το όνομά του στο Google. Μέλη της οικογένειάς του τον είχαν προειδοποιήσει ότι κάτι παράξενο συνέβαινε. Διάφορες περιθωριακές ιστοσελίδες τον εμφάνιζαν ως κλέφτη, απατεώνα και παιδόφιλο. Οι ανώνυμοι συντάκτες είχαν επισυνάψει στα συκοφαντικά δημοσιεύματα και φωτογραφίες του που είχαν αλιεύσει από το LinkedIn και το Facebook. Θορυβημένος «γκούγκλαρε» το όνομα του αδελφού του, της συζύγου του, της αδερφής του, του κουνιάδου του, του ανιψιού του, της θείας του. Οι άνδρες παρουσιάζονταν ως παιδεραστές, οι γυναίκες ως κλέφτρες. Ποιος βρισκόταν πίσω από αυτή την ηλεκτρονική εκστρατεία σπίλωσης; 

Σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στους New York Times, η δημοσιογράφος Κασμίρ Χιλ παρουσίασε την περιπέτεια της οικογένειας Μπάμπκοκ. Εγραψε για το πώς στην εποχή των αλγορίθμων μηχανές αναζήτησης σπανίως φιλτράρουν το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων που αναδεικνύουν στους χρήστες τους. Η φήμη και η παράνοια μπορεί να συνυπάρχουν πλάι σε έγκυρα δημοσιεύματα ή να τα καπελώνουν. 

Στην περίπτωση των Μπάμπκοκ, οι ανώνυμες δημοσιεύσεις είχαν γίνει από μια διαταραγμένη γυναίκα που τους εχθρευόταν βαθιά. Είχε αξιοποιήσει μεταξύ άλλων τις υπηρεσίες της ιστοσελίδας Ripoff Report, η οποία δέχεται να δημοσιεύσει ανώνυμες καταγγελίες κατά επώνυμων ατόμων. Υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες «ιστοσελίδες παραπόνων» στις ΗΠΑ, πρόθυμες να αναρτήσουν το οτιδήποτε, καλυπτόμενες από ένα παραθυράκι που τους παρέχει η σχετική αμερικανική νομοθεσία και τους εξασφαλίζει ότι δεν θα διωχθούν. Παρά τις προσπάθειες των θιγομένων να αποκαταστήσουν την αλήθεια, αυτό τις περισσότερες φορές είναι ανέφικτο. Ακόμη κι αν φιλοτιμηθεί μια ιστοσελίδα να κατεβάσει μια ανάρτηση, μπορεί να βρεθεί κάποια άλλη για να διακινήσει τα ψεύδη.

Η «Κ» είχε παρουσιάσει πώς ένας 19χρονος Κύπριος χάκερ, γνωστός με τα ψευδώνυμα «charySQX» και «Γιώργος Πέτρου», ανακάλυψε σε αυτό το κομμάτι του Διαδικτύου μια πρόσφορη αγορά. Προσπαθούσε να επιφέρει την ψηφιακή λήθη. Σύμφωνα με τις αμερικανικές δικαστικές αρχές, έχοντας αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στη βάση δεδομένων της Ripoff Report μπορούσε να σβήσει όποια σχόλια του υποδεικνύονταν. Φέρεται να είχε αφαιρέσει τουλάχιστον 100 αναρτήσεις κοστολογώντας κάθε διαγραφή στις 5.000 δολάρια. Σίγουρα αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Στην περίπτωση των Μπάμπκοκ αρκετές αναρτήσεις κατέβηκαν αφού η δημοσιογράφος επικοινώνησε με τις ιστοσελίδες. Δεν πρόκειται για μια κακόγουστη φάρσα. Το αποτύπωμα κάποιου στον ψηφιακό κόσμο μπορεί να είναι πλέον καθοριστικό στην αναζήτηση εργασίας, ακόμη και στο ξεκίνημα μιας σχέσης, στο πώς θα πορευτεί και θα τον αντιμετωπίσουν στον πραγματικό κόσμο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή