Η διαχρονική θνησιμότητα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αληθές ότι «η χώρα μας κατέχει το αρνητικό ρεκόρ θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη» λόγω κορωνοϊού, όπως ανέφερε ο κ. Αλέξης Τσίπρας; (22.4.2021). Oχι, απαντά με πραγματικά στοιχεία ο δικτυακός τόπος Ellinika Hoaxes, που ελέγχει την ακρίβεια όσων δημοσιεύονται πρωτίστως στο Διαδίκτυο. «Σταθμίζοντας τους ημερήσιους θανάτους με τον πληθυσμό (θάνατοι ανά εκατομμύριο), παρατηρούμε ότι η Ελλάδα ανέρχεται στην 8η θέση», ενώ «στους συνολικούς θανάτους από την αρχή της πανδημίας, χωρίς στάθμιση, η Ελλάδα καταγράφεται στη 16η θέση» (23.4.2020). Για τη διαχείριση της πανδημίας ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα άλλο στοιχείο από τη Eurostat, που εμφανίζει την πλεονάζουσα θνησιμότητα λόγω κορωνοϊού: «Από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 (…) η Ελλάδα εμφάνισε μια αύξηση θανάτων 7% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που την τοποθετεί στην 21η θέση μεταξύ 26 χωρών της Ε.Ε.».

Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα χειρότερα έρχονται από παλιά, πριν από τη νυν ή την προηγούμενη κυβέρνηση. Στα θέματα υγείας και περίθαλψης, η χώρα μας παρουσιάζει διαχρονικές στρεβλώσεις και αυτές δεν αφορούν μόνο το χαμηλό ποσοστό δημόσιας δαπάνης, που εν πολλοίς καλύπτεται με απευθείας πληρωμές των πολιτών. Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), «η νοσηρότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της Ε.Ε. είναι 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία (…), στη χώρα μας κατά μέσον όρο το 15%. Λόγω του απορρήτου συγκεντρώνονται δύσκολα τα στοιχεία (…) Η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία της χώρας μας είναι πάνω από 30% των προσβληθέντων. Στα νοσοκομεία της Ε.Ε. είναι στο 15%. (…) Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ποσοστά στις μονάδες εντατικής θεραπείας» (22.11.2016).

Η μεγάλη θνησιμότητα στις ΜΕΘ οφείλεται πρωτίστως στα αντιβιοτικά, όπου η χώρα μας κάνει πρωταθλητισμό σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως η διαχρονική άρνηση μεγάλου μέρους του υγειονομικού προσωπικού να εμβολιαστεί. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε (μιας και τα στοιχεία είναι απόρρητα!), αλλά η θνησιμότητα εντός των νοσοκομείων πρέπει να είναι υψηλή και για εξωνοσοκομειακούς λόγους, όπως π.χ. το χαμηλό ποσοστό προληπτικών διαγνώσεων (τσεκάπ) ή τα υψηλά ποσοστά καπνίσματος και παχυσαρκίας στον πληθυσμό. Ετσι, όσοι φτάνουν στο ΕΣΥ έχουν ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Είναι κοινός τόπος ότι οι κρίσεις αποκαλύπτουν τις κρυμμένες παθογένειες των συστημάτων. Η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, και μάλιστα με fake-αριθμούς, όχι μόνο δεν λύνει αλλά συσκοτίζει τα προβλήματα. Ετσι αυτά κληροδοτούνται και κληρονομούνται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και μάλιστα διογκωμένα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή