Δημοκρατία παντού…

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν δεν υπάρχει δημοκρατία κάπου, είναι απειλή για τη δημοκρατία παντού». Δεν το είπε ακριβώς έτσι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Αναφερόταν στη δικαιοσύνη, αλλά η απόφανσή του ισχύει για κάθε ανθρώπινη κατάκτηση. Οχι της ανθρωπότητας εν γένει, αλλά κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Είτε πρόκειται για δημοσιογράφο που καταφέρεται εναντίον του «προέδρου» της Λευκορωσίας (λέμε «προέδρου» διότι «εκλέχθηκε» σε έξι συνεχόμενες αναμετρήσεις για πενταετείς θητείες με ποσοστά 75%-85%) είτε για τον κυρ Μήτσο, που ξέρει ότι την πόρτα του χαράματα δεν χτυπάει η Ασφάλεια.

Η κρατική αεροπειρατεία που διέταξε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δείχνει ότι οι δικτάτορες δεν είναι απειλή κατά των ανθρώπων μόνο εντός των συνόρων, που με όπλα, φυλακίσεις και δολοφονίες διαφεντεύουν. Μπορούν να είναι απειλή και στην Αθήνα. Η κρατική αεροπειρατεία έγινε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, αλλά ξεκίνησε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αποτελεί προσβολή στο ελληνικό κράτος, στις ελληνικές διωκτικές αρχές, στην ελληνική κυβέρνηση.

Ορθώς, λοιπόν, οργίστηκε ο πρωθυπουργός γράφοντας στα αγγλικά «αρκετά» ή «ώς εδώ», αλλά υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Οι Λευκορώσοι πράκτορες που επιβιβάστηκαν στην Αθήνα μαζί με τον άτυχο δημοσιογράφο, πόσο καιρό ήταν εδώ; Τους παρακολουθούσε κανείς; Τι έκαναν εν τω μεταξύ; Πού έμεναν; Αναρωτήθηκαν τα σαΐνια της ΕΥΠ τι πήγαιναν να κάνουν πέντε πράκτορες του Λουκασένκο στη Λιθουανία, όπου ήταν ο τελικός προορισμός του αεροπλάνου, ή έγινε η Αθήνα σταθμός κυκλοφορίας λογιών λογιών κατασκόπων; 

Με δεδομένο ότι το καθεστώς Λουκασένκο δεν έχει πρεσβεία στην Αθήνα, ποιος φρόντισε για την επιμελητεία της επιχείρησης; Υπάρχει ανάμειξη της ρωσικής πρεσβείας; Αναφέρουμε τη Ρωσία και όχι, π.χ., την Κούβα, που τίμησε με το βραβείο Χοσέ Μαρτί τον δικτάτορα, διότι η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που βρήκε πολύ φυσιολογικό το ποσοστό 80,2% και αναγνώρισε την έκτη κατά σειράν εκλογή Λουκασένκο. Επιπλέον, είναι η μόνη πολιτική ηγεσία που δεν σοκαρίστηκε από το γεγονός αυτό καθαυτό. Αντιθέτως: «Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι η Δύση χαρακτηρίζει το περιστατικό στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας “σοκαριστικό”», έγραψε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Αλλά για να πούμε και της Ζαχάροβα το δίκιο, «οι χώρες της Δύσης είτε θα πρέπει να σοκάρονται από την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας στην Αυστρία, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, (…) είτε δεν θα πρέπει να σοκάρονται από παρόμοιες συμπεριφορές άλλων χωρών». Η εκπρόσωπος του αυταρχικού ηγέτη μάς υπενθύμισε μια βασική αρχή: Η δημοκρατία μόνο με δημοκρατία μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της και οι κουτσουλιές των δυτικών μυστικών υπηρεσιών γίνονται μπούμερανγκ κατά της Δύσης που υποτίθεται ότι υπερασπίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή