Ευρωεμβόλια διπλής όψεως

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι τα ευρωεμβόλια του τίτλου; Σκέφτομαι τη λέξη με διπλή σημασία. Ευρωεμβόλια είναι, βέβαια, τα εμβόλια που συνδυάστηκαν με τα ευρώ, μήπως προκόψει η κατασκευή του τείχους ανοσίας. Τον ίδιο όρο, όμως, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να προσδιορίσουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ζήτημα του εμβολιασμού. Αλλά προσδιορίζεται το αλλοπρόσαλλο; Το έρμαιο του πολιτικαντισμού; Το ασταθές και αυτοαναιρούμενο;

Θαρρείς και δεν έχει άλλα πεδία για να ασκήσει την εξωτερική της πολιτική, που ξέρουμε δα πόσο κρυστάλλινη και σταθερή είναι, η Ενωση θεώρησε κατάλληλη την ευκαιρία, και ενώ οι πληθυσμοί της ασφυκτιούσαν στις ΜΕΘ, να μπλέξει τα υγειονομικά προβλήματα με τις διπλωματικές της ανάγκες ή προτεραιότητες. Ελάχιστους έπεισε ο ισχυρισμός της πως η στάση της απέναντι στα ρωσικά εμβόλια απέρρεε από την αυστηρή μελέτη των επιστημονικών δεδομένων και δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο ενός ψυχρού πολέμου που δεν λέει να λήξει. Και δεν ήταν περισσότεροι όσοι πείστηκαν πως οι ευρωπαϊκές παλινωδίες όσον αφορά το AstraZeneca δεν είχαν καμία σχέση με το Brexit και τα απόνερά του.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ηγέτες τους δεν κατάφεραν καν να συντονίσουν τις εθνικές ομάδες ειδικών, ώστε οι εμβολιαστικές εισηγήσεις τους να διασταυρώνονται κάπου επί γης και όχι στο άπειρο. Ετσι, οι πολίτες των 27 χωρών, που καλούνται να νιώθουν, να σκέφτονται και να φέρονται σαν Ευρωπαίοι, έβλεπαν έκπληκτοι –αλλά και έντρομοι– ότι τα ηλικιακά κριτήρια έγκρισης του AstraZeneca  άλλαζαν από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα, χωρίς πολλές εξηγήσεις. Χαοτικό το αποτέλεσμα και αναμενόμενη η ενίσχυση του αντιεμβολιαστικού ρεύματος, που αντλεί άλλωστε από πολλές πηγές: παραεπιστημονικές, παραπολιτικές και παραθρησκευτικές. 

Για τα χαμηλά επίπεδα του εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη έβαλαν πολλοί το χεράκι τους και βγάλαν το ματάκι μας. Το δικό μας ματάκι. Οι ίδιοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται διορατικοί ηγέτες, να αυτοθαυμάζονται και να αλληλοσυγχαίρονται. Οσο για το οικονομικού περιεχομένου ευρωεμβόλιο, το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ που θα δοθεί στους νέους μας για να πειστούν να εμβολιαστούν, όσοι το σκέφτηκαν χρειάζονται επειγόντως διακοπές. Να ανανεωθούν, να ανανεώσουν και το στοκ με τις ατάκες πρωθυπουργικής χρήσεως. Αρκετά καταπονήθηκαν όλον τον χειμώνα και την άνοιξη. Αν δεν ήταν καταπονημένοι, πώς θα κατέληγαν στο προσβλητικό σλόγκαν «τσιμπήστε, Ελληνόπουλα, και τσιμπηθείτε»; Χάνοι οι νέοι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή