Η αυτοδυναμία ως εθνικός στόχος

Η αυτοδυναμία ως εθνικός στόχος

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προεκλογική περίοδο, το κόμμα που καθιστά το δίλημμά του κυρίαρχο κερδίζει και τις εκλογές. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να μπορέσει να το συγκροτήσει με τρόπο απλό και πειστικό. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως βρήκε το δίλημμα ενώπιον του οποίου θα θέσει τους πολίτες. Αυτοδυναμία ή πολιτική αστάθεια. Και το μόνο κόμμα που μπορεί να κινηθεί στο όριο της αυτοδυναμίας είναι η Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός μετέτρεψε τον στρατηγικό στόχο του κόμματός του σε εθνικό στόχο. Το ζητούμενο είναι να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Πάντως, είναι σαφές πως είκοσι ένα μήνες περίπου πριν από τις εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία ανοίγει τα χαρτιά της για τη διακύβευση αυτών των εκλογών. Θα έλεγα πως σε αυτό το γήπεδο παίζει χωρίς αντίπαλο. Ο Αλ. Τσίπρας, πριν θέσει στην κρίση των πολιτών τη στρατηγική της «προοδευτικής» κυβέρνησης, θα πρέπει πρώτα να αποταθεί στους κ. Βαρουφάκη, Κουτσούμπα και σε όποιον αναλάβει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, για να τους δελεάσει ώστε να συνεργαστούν μαζί του. Και αφού το κατορθώσει, αν το κατορθώσει, να πείσει τους πολίτες πως αποτελεί την προτιμητέα εναλλακτική στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Μακριά και επίπονη αυτή η διαδρομή του Αλ. Τσίπρα, με ελάχιστα περιθώρια επιτυχίας. Αυτοί που θα πρέπει να συμφωνήσουν είναι πολλοί και η σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος που θα προκύψει, αν όλα εξελιχθούν θετικά για τον Αλ. Τσίπρα, είναι αμφιβόλου διάρκειας, καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι οριακή. 

Ο πρωθυπουργός έχει πολύ πιο απλό έργο και το γνωρίζει. Υπάρχει βέβαια το «αγκάθι» των πρώτων εκλογών με την απλή αναλογική, αλλά εκτός απροόπτου αυτές θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Λογικά θα παρατηρηθεί μια χαλαρότητα στην ψήφο και στην προσέλευση λόγω και της απλής αναλογικής και των δεύτερων εκλογών με την ενισχυμένη αναλογική που θα έχουν αυξημένη βαρύτητα, αλλά δεν αναμένονται, υπό φυσιολογικές συνθήκες, εκπλήξεις επειδή υπάρχει το όριο του 3%. Δηλαδή, μπορεί κάποια μικρά κόμματα να ενισχυθούν λόγω απλής αναλογικής, αλλά πολύ δύσκολα θα εισέλθουν στη Βουλή για να αλλάξει δραματικά το πολιτικό τοπίο και να σχηματισθούν απροσδόκητες πλειοψηφίες. Η Νέα Δημοκρατία, αναγορεύοντας τη στρατηγική της αυτοδυναμίας σε εθνικό στόχο, είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή