Εξαπτέρυγα και εμβόλια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι αυτό που λέμε «θεούσα». Εχει, όμως, βαθιά πίστη. Ειδικά από τότε που έχασε την κόρη της (ούτε τριάντα ετών) από καρκίνο, η πίστη της έγινε παρηγοριά και η εκκλησία καταφύγιο: ο χώρος όπου επικοινωνεί –όπως πιστεύει– μαζί της.

Τους τελευταίους μήνες αυτό το αποκούμπι το στερείται. Αν και η ίδια έσπευσε αμέσως να εμβολιαστεί, στο χωριό της ελάχιστοι είναι οι εμβολιασμένοι και ο παπάς, ένθερμος πολέμιος των εμβολίων, αποτρέπει τους πιστούς από το να φορούν μάσκα εντός του ναού. «Οποτε πήγαινα στη λειτουργία, ήμουν δακτυλοδεικτούμενη και δεν το αντέχω», μου είπε. Ανάβω το καντήλι για το κορίτσι μας στο σπίτι και προσεύχομαι εκεί…».

Πριν από λίγες ημέρες, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας –ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα– επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ευχαρίστησε την Εκκλησία «για την αρωγή της μέχρι τώρα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και στην προσπάθεια να πειστεί όλο και περισσότερος κόσμος ότι ο εμβολιασμός θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία». Για ποια ακριβώς αρωγή μιλάμε; Το ποσοστό των ανεμβολίαστων ιερέων υπολογίζεται μεταξύ 60% και 70%, ενώ στους μοναχούς και στις μοναχές αγγίζει το 90%. (Ενδεικτικό παράδειγμα, η μονή του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα, που σφραγίστηκε τον Αύγουστο γιατί σχεδόν όλες οι μοναχές βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό.) Γιατί, αλήθεια, ο ΕΟΔΥ δεν δίνει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία; Δεν είναι χώροι υπερμετάδοσης –και μάλιστα σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες– οι εκκλησίες; Δεν ισχύουν εντός των ναών τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας; Διεξάγονται έλεγχοι;

Ιερείς σε όλη τη χώρα συνεχίζουν από άμβωνος το αντάρτικο κατά των εμβολίων. Περιπτώσεις φωτισμένων ιεραρχών, όπως ο μητροπολίτης Λάρισας, είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Εδώ και μέρες, το romfea.gr, το επίσημο πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων, «κουνάει το δάχτυλο» στην κυβέρνηση και προειδοποιεί να μην «αγγίξουν» τη λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη: «Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μπορούν πάντα να προβάλλονται ως μόνιμη δικαιολογία. Αφ’ ης στιγμής υπήρχε πρόβλεψη για επιδείνωση της κατάστασης στην πόλη μας, ας υπήρχε αντίστοιχη μέριμνα για λήψη μέτρων ενωρίτερα», έγραψε.

Σωστά. Αφ’ ης στιγμής οι κληρικοί και οι λαϊκοί υπάλληλοι της Εκκλησίας στοιχίζουν στο Δημόσιο –δηλαδή στους φορολογούμενους–- περίπου 210 εκατ. ευρώ ετησίως, ας πράξει επιτέλους η πολιτεία τα δέοντα. Με εξαπτέρυγα και ψαλμούς δεν νικιέται ο ιός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή