Ο Οδυσσέας του ΟΠΑ και οι «λωτοφάγοι»

Ο Οδυσσέας του ΟΠΑ και οι «λωτοφάγοι»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, η πρώην ΑΣΟΕΕ) έχει το δικό του ισχυρό αποτύπωμα στον ελληνικό και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο. Ολοι γνωρίζουν τη διαδρομή του, τις επιτυχίες του, την προσφορά του στον τόπο. Οι απόφοιτοί του είναι περιζήτητοι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όταν απευθύνονται για μεταπτυχιακές σπουδές.

Τρίτη απόγευμα, στο εν λόγω ίδρυμα ένας φοιτητής του ξυλοκοπήθηκε από αγνώστους και χθες υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων, εισπράττοντας τη στήριξη της κοινής γνώμης. Ο Οδυσσέας ξυλοκοπήθηκε από τους αγνώστους διότι έχει ταχθεί υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας. «Είσαι αυτός που βγαίνει στην τηλεόραση και μιλάς για βία στα ΑΕΙ και πανεπιστημιακή αστυνομία;»του είπαν και τον χτύπησαν.

Παράλληλες ιστορίες ενός ιδρύματος, οι οποίες καταδεικνύουν τα οφθαλμοφανή πολιτικά μηνύματα και τις αβελτηρίες σε μια χώρα που επί τρεις δεκαετίες παλεύει πολιτικά με το θεριό της «βίας στα ΑΕΙ». Οι δύο ιστορίες διανθίζονται από το γεγονός ότι στην ηγεσία αυτού του σπουδαίου για τον τόπο ΑΕΙ είναι ο Δημήτρης Μπουραντώνης. Ο ίδιος είχε ζητήσει τολμηρές αποφάσεις για την προστασία του δημόσιου πανεπιστημίου, την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού, μιλώντας στην «Κ» στις 8 Νοεμβρίου 2020, λίγες ημέρες μετά τον χυδαίο προπηλακισμό του από ομάδα κουκουλοφόρων μέσα στο γραφείο του. Η φωτογραφία του με τους θρασείς εισβολείς να κρατούν όμηρο τον πρύτανη προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην κοινωνία και στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε δέσμη μέτρων για τη φύλαξη των ΑΕΙ, με τοποθέτηση κάρτας εισόδου στα πανεπιστήμια, αυστηρότερες ποινές για τους δράστες και ειδικό σώμα φύλαξης.

Ενα χρόνο μετά, η ειρωνεία της τύχης έφερε στο προσκήνιο το ΟΠΑ σκιάζοντας την τελετή υποδοχής των πρωτοετών του, που έγινε την ίδια ημέρα. Ο κ. Μπουραντώνης το βράδυ της Τρίτης δήλωσε στην «Κ» ότι «θα διερευνηθούν άμεσα οι πτυχές του περιστατικού από το ίδρυμα και θα ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές» υλοποιώντας –μάλλον διεκπεραιωτικά–μία από τις υποχρεώσεις που, κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του για τη θέση του πρύτανη, ήξερε ότι θα κληθεί να αναλάβει. Χθες επίσης, ο 20χρονος Οδυσσέας έλαβε τη στήριξη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας –κάτι που ανακλαστικά φέρνει κατά νου την υπεσχημένη από την άνοιξη ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας αλλά και τη στρατηγική αναβολή της…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή