Θεωρείο (16/10/21)

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπενθύμιση θεσμικότητας

Αν και η εξεταστική επιτροπή για τις δημοσκοπήσεις που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάει πίσω λόγω της κατάστασης στο ΚΙΝΑΛ, υπάρχει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο που δείχνει, αν μη τι άλλο, μια θεσμική αντίληψη από πλευράς πλειοψηφίας και εν προκειμένω θα το προσωποποιήσω στον Κώστα Τασούλα. Η αναθεώρηση του Συντάγματος προβλέπει τη δυνατότητα να συσταθεί εξεταστική επιτροπή με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης με όριο τις δύο φορές. Της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προηγηθεί δύο παρόμοια αιτήματα από τον Κυριάκο Βελόπουλο: για τις Πρέσπες και το Μάτι. Καμία δεν προχώρησε, καθώς ο αριθμός 120 δεν επρόκειτο να συγκεντρωθεί. Εάν ο Τασούλας σκεπτόταν κομματικά και όχι θεσμικά, θα τις είχε φέρει στη Βουλή και θα είχε «κάψει»εκ του ασφαλούς τη δυνατότητα να έρθει μια τρίτη, όπως και έγινε. Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ, που φωνάζει, χρωστάει εις διπλούν στην πλειοψηφία το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να συστήσει εξεταστική επιτροπή: μία που έφερε τη ρύθμιση και μία που δεν την «έκαψε»με τον Βελόπουλο.  

Στο ΕΛΙΑΜΕΠ

Με μια λιτή ανακοίνωση το ΕΛΙΑΜΕΠ γνωστοποίησε ότι ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλος του ιδρύματος και συγκεκριμένα επικεφαλής του προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας του ΕΛΙΑΜΕΠ. Αυτό πάντως δεν σημαίνει «αποστράτευση»του Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει δηλώσει πως την πολιτική δεν την εγκαταλείπει, με άγνωστο πάντως αυτή την ώρα το επόμενο βήμα του.  

Διπλή ικανοποίηση

Με μια ρήση του 36ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ο Κυριάκος Πιερρακάκης κέρδισε την… καρδιά των δημάρχων χθες στη Θεσσαλονίκη, όπου παρευρέθηκε σε εκδήλωση της ΚΕΔΕ και ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα ψηφιοποίησης των δήμων, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Συνομιλώντας μαζί τους στο περιθώριο της εκδήλωσης, τους θύμισε πως ο Λίντον Τζόνσον είχε πει «πως υπάρχει δυσκολότερη δουλειά από το να είσαι πρόεδρος των ΗΠΑ: να είσαι δήμαρχος» με τους τοπικούς άρχοντες να ικανοποιούνται εις διπλούν από τον υπουργό –και στα αυτιά και στην τσέπη. Αν συνεχίσει έτσι, μπορεί να πάρει και τη δουλειά του Πέτσα, που έχει επ ώμου τους δημάρχους.  

Συντοπίτης

Η υποψηφιότητα Κεγκέρογλου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ φαίνεται να λειτουργεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου, αν υποθέσουμε πως αυτός και ο Ανδρουλάκης είναι οι δύο βασικοί υποψήφιοι, μέχρι τουλάχιστον να «μετρηθούν»οι νέες υποψηφιότητες των Παύλου Γερουλάνου και Παύλου Χρηστίδη. Και τούτο το λέω γιατί έως τώρα ο Ανδρουλάκης ήταν ο μοναδικός υποψήφιος από την Κρήτη και πλέον απέκτησε συντοπίτη. Πολλοί μάλιστα αναρωτιούνται αν οι δυο τους ήταν σε συνεννόηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή