Η κανονικότητα και οι ανεμβολίαστοι

Η κανονικότητα και οι ανεμβολίαστοι

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που ήταν φως φανάρι για όσους παρακολουθούν την εξέλιξη του ιού διεθνώς, για κάποιους στην κυβέρνηση ήταν μεγάλη έκπληξη. Γι’ αυτό και μετά το χθεσινό νέο ρεκόρ κρουσμάτων (6.700 σε όλη τη χώρα) τρέχουν τώρα να προλάβουν τη διασπορά του κορωνοϊού με νέα μέτρα και απαγορεύσεις, ενώ θα έπρεπε να την είχαν προβλέψει και με καίριες παρεμβάσεις να την είχαν προλάβει.

Δυστυχώς, όμως, πριν από έναν μήνα κάποιοι κυβερνητικοί αποφάσισαν να εξωραΐσουν την κατάσταση της πανδημίας. Παρά το ότι είχαμε 30 νεκρούς την ημέρα, ανακοίνωσαν ότι πλέον οι εμβολιασμένοι ξεπερνούν, μαζί με τους νοσήσαντες, το 70% και η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Υπογράμμιζαν μάλιστα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σε καμία περίπτωση lockdown.

Η πανδημία δεν υποχωρεί όμως με πολιτικές διακηρύξεις. Υποχωρεί με μέτρα που λαμβάνονται εγκαίρως. Η έκρηξη της διασποράς που παρατηρείται στην Ελλάδα σήμερα είχε παρατηρηθεί το καλοκαίρι στο Ισραήλ. Παρά το ότι το 80% του πληθυσμού του ήταν εμβολιασμένο, τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν – ξεπέρασαν στις αρχές Σεπτεμβρίου τις 11.000 ημερησίως!

Πώς αντιμετώπισε την κατάσταση το –πολύ πιο ισχυρό από εμάς εμβολιαστικά– Ισραήλ; Εδωσε αμέσως εντολή να κάνουν την τρίτη δόση όλοι οι εμβολιασμένοι άνω των 30 ετών στην αρχή και άνω των 12 ετών στη συνέχεια (28.8.21). Πολύ σύντομα τα κρούσματα μειώθηκαν και η πανδημία μπήκε σε λογαριασμό. Σε άλλες χώρες –όπως η Ιταλία και οι ΗΠΑ– οι αντίστοιχες εξάρσεις αντιμετωπίστηκαν με υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Στην Ελλάδα, οι ειδικοί που συμβουλεύουν την κυβέρνηση δεν θέλησαν να προτείνουν τολμηρά μέτρα όταν μπορούσαν να ληφθούν. Και οι κυβερνητικοί ήθελαν να αποφύγουν πάση θυσία το πολιτικό κόστος επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους δημοσίους υπαλλήλους ή στους εργαζομένους στην εστίαση.

Με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επιχειρείται ο έλεγχος της διασποράς μέσω rapid test των ανεμβολίαστων σχεδόν παντού – εκτός των εκκλησιών, των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ. Δηλαδή επιχειρείται να τους υποχρεώσουν να εμβολιαστούν μέσω ενός ιδιότυπου lockdown. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι μια απόφαση που ελήφθη πολύ αργά. Διότι πλέον οι αρνητές και οι χορηγοί τους έχουν στήσει –και με την ανοχή ή και την ενθάρρυνση κομμάτων της αντιπολίτευσης– οργανωμένα κινήματα αντίστασης. Βοήθειά μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή