Το ταμπού της υποχρεωτικότητας

Το ταμπού της υποχρεωτικότητας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, οι αριθμοί νεκρών από κορωνοϊό και διασωληνωμένων στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, αποτυπώνουν κατάσταση συναγερμού. Οι ΜΕΘ λειτουργούν σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα με πληρότητες 100%. Η πίεση μεταφέρεται σταδιακά πιο νότια. Στην Αττική, όπου καταφεύγουν πλέον πολλοί ασθενείς non COVID από άλλες περιοχές της χώρας, όπου τα νοσοκομεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, εκτός ασθενών με κορωνοϊό, παρά μόνο τα άκρως επείγοντα περιστατικά, τα ράντζα γεμίζουν τους διαδρόμους των νοσοκομείων.

Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό διαρκώς αυξάνεται, έφτασε τους 70 την Τετάρτη, και οι προβλέψεις των επιστημόνων, με βάση τους υπόλοιπους δείκτες της πανδημίας αλλά και το ιικό φορτίο που συνεχίζει να αυξάνεται, είναι ότι πιθανότατα θα κάνουμε γιορτές με τους νεκρούς να ξεπερνούν κατά πολύ τους 100 ημερησίως.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι ένα οριζόντιο κλείσιμο δραστηριοτήτων, ένα νέο lockdown, είναι εκτός συζήτησης. Κάτι άλλο όμως θα πρέπει να συζητηθεί. Ενα διαφορετικό μείγμα μέτρων, καθώς τα υφιστάμενα δείχνουν να εξαντλούν την αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά την ανάσχεση της πανδημίας.

Τα περιθώρια πειθούς των ανεμβολίαστων φαίνεται να έχουν εξαντληθεί. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη μαζικών εμβολιασμών διεθνώς, πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμα πειστεί για την αποτελεσματικότητα ή και την ασφάλεια των εμβολίων. Η αύξηση των εμβολιαστικών ραντεβού για πρώτη δόση, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η «Κ», αφορά κυρίως νέους σε ηλικία, που ωθούνται από την εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών για τους ανεμβολίαστους και την επιθυμία τους για συμμετοχή σε δραστηριότητες, διασκέδαση, κ.λπ. Είναι αυτή μια ένδειξη ότι πιθανόν επιπλέον περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους θα ωθήσουν ακόμα περισσότερους σε εμβολιασμό.

Αυξημένα εμβολιαστικά ραντεβού για πρώτη δόση καταγράφονται και σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Εκεί όπου οι απώλειες από την πανδημία είναι όλο και περισσότερες και οι νεκροί δεν είναι πλέον ανώνυμοι αριθμοί αλλά άνθρωποι της διπλανής πόρτας ή και του κάθε σπιτιού. Ολο και περισσότεροι έρχονται αντιμέτωποι με την οδυνηρή πραγματικότητα που διαψεύδει βεβαιότητες ότι ο κορωνοϊός «δεν υπάρχει» ή «είναι μια απλή γρίπη».

Καθώς, όμως, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας επιδεινώνονται, η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας επανέρχεται όλο και πιο πιεστικά. Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμη να εισέλθει σε αυτή και μάλλον έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Το θετικό είναι ότι όλο και περισσότερες μεμονωμένες φωνές από ένα ευρύ φάσμα του πολιτικού τόξου ακούγονται υπέρ της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Η παρέμβαση του συνταγματολόγου καθηγητή κ. Νίκου Αλιβιζάτου έθεσε το πλαίσιο συνταγματικότητας μιας τέτοιας επιλογής και της σταδιακής κλιμάκωσης των μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Οι δημόσιες τοποθετήσεις βοηθούν να διαχυθεί η ιδέα της υποχρεωτικότητας και με αυτή την έννοια συμβάλλουν θετικά. Δεν είναι, όμως, αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή