Το ερώτημα είναι εύλογο. Τι ακριβώς θα προσφέρει το think tank στον κ. Τσίπρα; Συμβουλές σοφών που ο ίδιος με τους συνεργάτες του, όπως ο Παύλος Πολάκης ή ο Αλέκος Φλαμπουράρης, θα τις μετουσιώνουν σε πολιτική; Γιατί όχι, θα μου πείτε. Στη χειρότερη περίπτωση θα τον βοηθήσουν να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του με μερικούς ακόμη όρους που, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν τους καταλαβαίνει, κάνουν εντύπωση. Τη σύνθεσή του θα τη χαρακτήριζα εντυπωσιακή. Από τη μια ο πρώην πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, του οποίου η προσφορά στον δημόσιο βίο διακρίνεται από τη συμμετοχή του στο ανεκδιήγητο αντιμνημονιακό κίνημα «Σπίθα» και τα εγκαίνια του μετρό της Θεσσαλονίκης με την υπέροχη εικαστική παρέμβαση από μουσαμάδες. Από την άλλη ο κ. Τανούλας, αρχιτέκτονας που χοροστάτησε στον αγώνα συκοφάντησης του έργου του συναδέλφου του κ. Κορρέ. Η συμμετοχή του είναι η ηχηρότερη απάντηση σε όσους υποστήριζαν τότε πως η όλη υπόθεση είχε πολιτικά κίνητρα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα έγραφα αυτό το σημείωμα αν ανάμεσα στα ονόματα δεν έβλεπα και αυτό του φίλου Σταύρου Κατσανέβα.
Ο Κατσανέβας είναι ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες επιστήμονες. Σίγουρα δεν τον λες «τεχνοκράτη», όπως διαφήμισε τα μέλη της επιτροπής του ο κ. Τσίπρας. Με διακρίσεις στον τομέα του, την αστροφυσική, συμμετοχή σε σημαντικά ευρωπαϊκά πειράματα και μια πλούσια συλλογή από περγαμηνές. Την Αριστερά τη γνωρίζει εκ βαθέων και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι δεν εκμεταλλεύθηκε την εξουσία της. Eίχε συμμετάσχει και σε εκείνη την τραυματική περιπέτεια των Πανεπιστημιακών Συμβουλίων που είχε ιδρύσει το 2011 η Αννα Διαμαντοπούλου. Γεύθηκε την ωραία κατάσταση των ελληνικών ιδρυμάτων και παραιτήθηκε. Εχασε τον χρόνο του γιατί πίστευε ότι με την πανεπιστημιακή του πείρα από τη Γαλλία θα μπορούσε κάτι να βελτιώσει. Φοβάμαι ότι στην ίδια παγίδα έπεσε και τώρα. Στην παγίδα της νεότητος. Τότε που πολλοί από εμάς πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ανανεώσουν την Αριστερά. Αποτύχαμε παταγωδώς. Η σημερινή Αριστερά το αποδεικνύει. Ενα συνονθύλευμα αμάθειας και θράσους που ακόμη δεν έχει συνέλθει από το μεθύσι της εξουσίας. Νομίζω ότι δεν μας επιτρέπονται πλέον τέτοιου τύπου ψευδαισθήσεις.
Και για να μην ξεχνάμε τους κλασικούς μας. Ο πλατωνικός Σωκράτης δεν μπορούσε να το πει καθαρότερα. Ο αμαθής δεν μπορεί να βελτιωθεί. Για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν έχει συνείδηση της αμαθείας του. Χρειάζεται να έχεις γευθεί τα νάματα της γνώσης για να τα επιθυμήσεις. Τέλος πάντων. Χριστούγεννα έρχονται. Ολοι ψάχνουν κάποιον τρόπο για να διακοσμήσουν το σπίτι τους.