Πέρα από τα εμβόλια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Δικαίως η πολύ καλή επιδηµιολογική εικόνα χωρών όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία σε αυτό το τέταρτο κύμα της πανδημίας αποδίδεται στις εξαιρετικές επιδόσεις τους στα προγράμματα εμβολιασμού. Αυτή, όμως, είναι η μία όψη της εικόνας. Αν παρακολουθήσει κανείς τις επιμέρους κινήσεις, πρωτοβουλίες, αντανακλαστικά αυτών των χωρών, θα διαπιστώσει ότι σχεδόν πάντα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τα γεγονότα. Φαίνεται ότι το σαρωτικό πρώτο κύμα του κορωνοϊού τούς έγινε μάθημα.

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν την προηγούμενη εβδομάδα, πριν εμφανιστεί η νέα ανησυχητική παραλλαγή, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σειρά μέτρων που ούτε διανοούμαστε να συζητήσουμε ακόμη στην Ελλάδα: υποχρεωτικά αρνητικά τεστ για όσους εισέρχονται στη χώρα, αλλά και υποχρεωτικά τεστ και για τους εμβολιασμένους που επιθυμούν να πάνε σε μπαρ, εστιατόρια, πολυπληθείς εκδηλώσεις ή γηροκομεία. Η Πορτογαλία δεν είναι μια πλούσια, βιομηχανική χώρα· η οικονομία της εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Και η Πορτογαλία έχει σχεδόν πιάσει «ταβάνι» στους εμβολιασμούς (87% στον συνολικό πληθυσμό) ενώ τα κρούσματα ανέβηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή των 3.000 ημερησίως, χωρίς όμως να καταγράφεται αντίστοιχη πίεση στο σύστημα υγείας. Εξίσου άμεση ήταν η αντίδραση της Ιταλίας την περασμένη Παρασκευή, όταν τα νέα από τη Νότια Αφρική ταρακούνησαν τον πλανήτη. Την ώρα που τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδρίαζαν για να αποφασίσουν σχετικά με τις αερομεταφορές, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αποφάσιζε την άμεση διακοπή πτήσεων από τη συγκεκριμένη περιοχή. Αργότερα μέσα στην ημέρα την ίδια απόφαση πήρε μονομερώς και η Ισπανία.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα των 7.500 κρουσμάτων και των σχεδόν μονοθεματικών νοσοκομείων, επιδεικνύουμε ακατανόητη ανεμελιά. Περαστικός από την πλατεία Συντάγματος, παρακολουθούσα έκπληκτος το πλήθος γύρω από το φωταγωγημένο δέντρο. Γυναίκες και άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας (εμβολιασμένοι; Ανεμβολίαστοι; Ουδείς γνωρίζει) έκαναν συστάσεις με τις σφυρίχτρες τους, αλλά μιλάμε για σταγόνα στον ωκεανό: η πλειονότητα δεν φορούσε μάσκα. Αναρωτιέμαι τι συμβαίνει στα κατάμεστα γήπεδα, όπως στο ΣΕΦ. όταν παίζει ο Ολυμπιακός ή στην Τούμπα προχθές, στο ντέρμπι με τον Αρη… Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την κατάσταση. Γιατί, για παράδειγμα, επιτρέπει ακόμη σε ανεμβολίαστους εξηντάρηδες και εβδομηντάρηδες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Οχι για να τους τιμωρήσει, αλλά για να τους προστατεύσει.