Ονειρα τηλεπικοινωνιακής νυκτός

Ονειρα τηλεπικοινωνιακής νυκτός

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλοδεχούμενη (κι ας άργησε) η επένδυση των τριών δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία που ανακοίνωσε η Deutsche Telekom για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας, διότι έτσι η Ελλάδα μπορεί να ξεκολλήσει από την προτελευταία θέση των χωρών του ΟΟΣΑ σε ταχύτητες. Τώρα είναι λίγο πιο πάνω από την Τουρκία (OECD Broadband statistics, 2020-2021).

Καλοδεχούμενη και η υπόσχεση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος ανέφερε ότι με αυτή την επένδυση «απαντάμε στις πραγματικές ανάγκες της πολιτείας, της κοινωνίας και της αγοράς, φτιάχνοντας σήμερα το δίκτυο στο οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες και αναβαθμίζοντας δωρεάν τις ταχύτητες για τους πελάτες μας». Μακάρι. Προς το παρόν, πάντως, η ολιγοπωλιακή αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, όπως φαίνεται στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, δεν απαντά στις «πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς». Μπορεί να ακούμε πολλά –και να τσακωνόμαστε με τους ψεκασμένους– για το 5G, αλλά υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που μετά βίας πιάνουν 3G.

Βεβαίως, οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί μπορεί να «απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της πολιτείας», οι οποίες είναι διαφορετικές και σίγουρα πιο λίγες από τις «ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας». Απόδειξη αυτού είναι ότι διαχρονικώς οι ελληνικές κυβερνήσεις κωφεύουν στο αίτημα ελέγχου της αγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη μόνη που έχει το ανθρώπινο δυναμικό και τα εργαλεία για να ελέγξει πιθανές εναρμονισμένες πρακτικές.

Και αυτό γίνεται παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας εμφανίζονται τιμές κινητής τηλεφωνίας που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη· μας ξεπερνούν μόνο κάτι Ανατολικοί. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις για τα χαμηλά πακέτα (100 λ. +500 ΜΒ) που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ (OECD Mobile broadband basket, May 2017) ο Ελληνας καταναλωτής πληρώνει 27,86 (δολάρια αγοραστικής δύναμης) έναντι 11,24 του Γερμανού συν-Ευρωπαίου. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι με αυτές τις επενδύσεις, που χειροκρότησε ο πρωθυπουργός μαζί με το μισό υπουργικό συμβούλιο, οι έχοντες 16.170 ευρώ (κατά κεφαλήν ΑΕΠ) Ελληνες να πληρώνουν έστω τα ίδια με τους έχοντες 34.310 ευρώ (κατά κεφαλήν ΑΕΠ) Γερμανοί και όχι τα υπερδιπλάσια.

Τα ελπίζουμε όλα αυτά διότι, όπως είπε η επικεφαλής της DT για την Ευρώπη, Dominique Leroy, «οι υπερσύγχρονες δικτυακές υποδομές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη ριζική αλλαγή της καθημερινότητας». Είθε να τα δούμε σύντομα και στην Ελλάδα και ας μοιάζει όνειρο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή