Ημέρες εορτών με σύννεφα γεμάτες

Ημέρες εορτών με σύννεφα γεμάτες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, η εκτόξευση των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Ομικρον» δοκιμάζει τις χώρες που προσπαθούν να ελέγξουν την πανδημία. Η αντοχή των κοινωνιών υποχωρεί την ώρα που η πλέον μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού εξαπλώνεται σαν τη φωτιά.

Στις ΗΠΑ, το 73% των νέων κρουσμάτων ανήκει πλέον στην «Ομικρον», η οποία έγινε σε χρόνο-ρεκόρ η κυρίαρχη μετάλλαξη. Τα νέα μέτρα του προέδρου Τζο Μπάιντεν στοχεύουν να περιορίσουν τη μετάδοση μέσω των ανεμβολίαστων πολιτών, καθώς είναι πλέον σαφές ότι τα εμβόλια προστατεύουν, αν όχι από τη μόλυνση, τουλάχιστον από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα. Διότι το κρίσιμο στοιχείο που προσπαθούν να συγκρατήσουν οι κυβερνήσεις είναι η κατάρρευση των συστημάτων υγείας, σε περίπτωση που τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αύξηση των εισαγωγών ενόψει της εκτόξευσης των κρουσμάτων.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι καλύτερα η ακύρωση μιας εκδήλωσης, παρά μιας ζωής. Αλλά αυτές οι δηλώσεις, όσο πιο δραματικές είναι, τόσο εντείνουν το αίσθημα της απελπισίας, και σε κάθε χώρα ένα μέρος των πολιτών επιλέγει να τις αγνοήσει. Φαίνεται ότι το «ζην επικινδύνως» θα μας συνοδεύει το νέο έτος, και όχι μόνο γιατί θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό.

Η ανησυχία στις αγορές έχει ήδη χαλάσει το εορταστικό κλίμα, καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα στην οικονομία και στις μετακινήσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να οξύνουν τις ανισότητες μεταξύ και εντός των χωρών. Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στον πληθωρισμό, καθώς επιπλέον καλείται να αντιμετωπίσει τις πολύ υψηλές τιμές της ενέργειας, που συνδέονται και με την όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας. Ρωσικοί αγωγοί προς την Ευρώπη αδειάζουν καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν τη Ρωσία με νέες σοβαρές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Αλλά και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, πολλά από τα προβλήματα του 2021 μεταφέρονται οξυμένα στο νέο έτος. Το 2021 κλείνει χωρίς να έχει βρεθεί συμβιβασμός για την ψήφιση του σημαντικού νομοσχεδίου Build Back Better, η μάχη για το οποίο θα ανοίξει την αυλαία στη Γερουσία το επόμενο έτος. Και βέβαια, το 2022 είναι η χρονιά των ενδιάμεσων εκλογών, με την πολιτική αντιπαράθεση να μεταφέρεται στις πολιτείες, σε μία διχαστική «μάχη χαρακωμάτων» για τον επανακαθορισμό των εκλογικών περιφερειών και την προστασία των δικαιωμάτων ψήφου.

Καθώς όλα δείχνουν ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο εσωτερικό, εκείνος φαίνεται αποφασισμένος να προσπαθήσει τουλάχιστον να κλείσει κάποια από τα μεγάλα διεθνή μέτωπα, ώστε να ελέγξει τις τάσεις ενίσχυσης της παγκόσμιας αστάθειας. Το πρώτο μεγάλο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει αφορά άμεσα και την Ευρώπη, καθώς δεν είναι άλλο από τη νέα κρίση στην Ουκρανία. Αυτά τα Χριστούγεννα, τα προβλήματα της διεθνούς κοινότητας δεν μπορούν να μπουν κάτω από το χαλί.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή