Το μαρτύριο της σύγχυσης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν προφανές χθες ότι τίποτε δεν άλλαξε στα ραδιοτηλεοπτικά γραφεία παρά τις συνεχείς υπουργικές διαβεβαιώσεις για διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Τη νέα ενημερωτική κινητοποίηση είχε πυροδοτήσει και η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, υπό το πρίσμα της έκρηξης των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης «Ομικρον».

Οι δημοσιογράφοι από το βράδυ της Κυριακής, ως είθισται, είχαν ανοίξει την ατζέντα με τα τηλέφωνα γιατρών και πολιτικών που θα καλούσαν στα πάνελ για να τοποθετηθούν πάνω στο κρίσιμο θέμα. Από την πλευρά τους, οι ενδιαφερόμενοι, πάσης… ειδικότητας πανελίστες, που το τελευταίο διάστημα μετέχουν στη δημόσια συζήτηση για τον κορωνοϊό, ήταν εν αναμονή του τηλεφωνήματος από κάποιο ΜΜΕ.

Η «Κ» χθες επιχείρησε να καταγράψει ορισμένες από τις θέσεις ιατρών που ακούστηκαν στη δημόσια σφαίρα για το άνοιγμα των σχολείων. Θέσεις μετρημένες, οι οποίες –χωρίς τον δραματικό τόνο που συχνά ενέχει μια διά ζώσης περιγραφή στα ραδιοτηλεοπτικά πάνελ– μπορούσαν να προσφέρουν μια ακριβή εικόνα για την ύπαρξη διαφορετικών θέσεων ως προς την αντιμετώπιση του δυναμικά εξελισσόμενου φαινομένου της πανδημίας.

Ομως, η γενική εικόνα που μετέδιδαν χθες τα ΜΜΕ ήταν, για μία ακόμη φορά, σύγχυση, την οποία προκαλούσαν οι ατάκτως ειρημένες ατάκες – δηλώσεις γιατρών –επιδημιολόγων και μη– που καταπιάστηκαν με την επικαιρότητα, δηλαδή το άνοιγμα των σχολείων.

Από κοντά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτούργησαν εκκωφαντικά, όχι σαν χοάνη όπου αλληλεπιδρούν διαφορετικές απόψεις και επιστημονικές θέσεις, αλλά σαν βαρέλι που παράγει βόμβο δηλώσεων, μέσα στον οποίο μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

Πόσο αντιεπιστημονικό και επιφανειακό σκηνικό για θέματα δύσκολα και πολυεπίπεδα! Διότι πίσω από μια άποψη μπορεί να υποκρύπτεται μια πολιτική θέση, συναδελφικές εμπάθειες, ακυρωμένες επιδιώξεις και φιλοδοξίες, ακόμη και πολιτική ματαιοδοξία.

Είναι λοιπόν προς απάντηση από όσους δημοσιογράφους, πολιτικούς και επιστήμονες μετείχαν στα χθεσινά ρεπορτάζ και πάνελ το εξής ερώτημα: Τι συμπέρασμα –έστω σχηματικό– έβγαλε ο πολίτης για το τι μέλλει γενέσθαι για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών; Υπάρχουν δεδομένα που να συγκλίνουν υπέρ της μιας ή της άλλης θέσης, ή απλώς ο διάλογος γίνεται με προσωπικές εκτιμήσεις; «Ποιος είναι ο τίτλος, ποιο το μότο του θέματος;» όπως λένε ακόμη έμπειροι άνθρωποι των εφημερίδων.

Χωρίς να ψαρεύει στα ρηχά του λαϊκισμού, ένας σίγουρος τίτλος είναι πως γονείς και εκπαιδευτικοί θα γνωρίζουν έως αύριο για την επανέναρξη των σχολείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή