Θερμά συγχαρητήρια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οποιοσδήποτε λαός, και ειδικά ο ρωσικός λαός, θα μπορεί πάντα να ξεχωρίζει τους αληθινούς πατριώτες από τα αποβράσματα και τους προδότες, και απλώς να τους φτύνει σαν σκνίπα που κατά λάθος πέταξε στο στόμα τους». Αυτά δήλωσε, μεταξύ των άλλων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη που μας πέρασε.

Ξέρω. Κάποιοι νοσταλγείτε τις ωραίες μέρες των αμερικανικών πολέμων του Τζορτζ Μπους του Β΄. Είναι πάντοτε πιο βολικό να υψώνεις τη γροθιά όταν οι βόμβες είναι αμερικανικές.

Τι να γίνει όμως. Οσο κι αν η ιερή αγελάδα της πολιτικής θεωρίας και η ιδεολογική αγκύλωση επιβάλλουν έναν ανακουφιστικό ύπνο, η πραγματικότητα έρχεται με μια γροθιά να μας ξυπνήσει. Και, κρίνοντας από τις δηλώσεις Πούτιν της Τετάρτης, γίνεται όλο και καλύτερο.

Θέλω να πω, οι περίπου «αμυντικές» φιλολογίες περί ΝΑΤΟ, νεοναζί κ.ο.κ., έπειτα από σχεδόν ένα μήνα πολέμου φθοράς, δίνουν τη θέση τους σε κάτι άλλο, λιγότερο γελοίο και περισσότερο σκοτεινό: η επίσημη ρωσική ρητορική αρχίζει πλέον να θυμίζει κανονική διασπορά μίσους με «αποβράσματα και προδότες».

Ολο αυτό φέρει ένα ξεκάθαρα φοβικό πρόσημο: «Και υπάρχει ένας στόχος – η καταστροφή της Ρωσίας. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η φυσική και αναγκαία αυτοκάθαρση της κοινωνίας μόνο θα ενισχύσει τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, τη συνοχή και την ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

Ρώσοι ειδικοί χαρακτήρισαν το μήνυμα «ανατριχιαστικό». «Ο Πούτιν με οργουελικό τρόπο έχει χωρίσει τους πολίτες της Ρωσίας σε καθαρούς και ακάθαρτους», έγραψε ο Αντρέι Κολέσνικοφ, πολιτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα.

Ισως σε αυτό να έχει συντελέσει και ο εκνευρισμός της στασιμότητας στο πεδίο της μάχης. Το «θα πάρουμε το Κίεβο σε 72 ώρες» θα είχε γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο των ημερών μας εάν δεν μιλούσαμε για χιλιάδες νεκρούς και πόλεις κατεστραμμένες σχεδόν τόσο όσο και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ρωσική γελοιότητα ως προς τη στρατιωτική πτυχή του ζητήματος αναδεικνύεται ακόμα καλύτερα μπροστά στη βάρβαρη θρασυδειλία να στέκονται έξω από τις πόλεις και να τις ισοπεδώνουν δίχως να έχουν το κουράγιο να στείλουν μέσα το πεζικό να κάνει τη «βρωμοδουλειά». Γελάω όταν σε ελληνικά ΜΜΕ ακούω τη φράση-κλισέ «οι μάχες σώμα με σώμα συνεχίζονται». Δεν είναι μόνο μια αφόρητη κοινοτοπία, είναι και τελείως λάθος. Οι σημερινοί Ρώσοι ξέρουν μόνο να χτυπούν εξ αποστάσεως, ακινητοποιημένοι. Ισως διότι δεν είναι δικός τους αυτός ο πόλεμος. Αυτός ο πόλεμος είναι ιδιωτικός. Ανήκει στον Πούτιν.

Ισως κάποτε ισοπεδώσουν την Ουκρανία. Και θα γυρίσουν σπίτια τους με μόνη τους κληρονομιά το μίσος ενός φοβικού ηγέτη, που θα περάσει στην Ιστορία ως ο πρώτος τύραννος του 21ου αιώνα. Θερμά συγχαρητήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή