Πολιτικά προφίλ στην πανδημία

Πολιτικά προφίλ στην πανδημία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μας ενδιαφέρουν οι κάλπες, με τις κάλπες θα ασχοληθεί κάποιος μόνο στις εκλογές», έλεγε στις 24 Ιουλίου 2021, σε ομιλία του στο Σύνταγμα, ο καρδιολόγος Φαίδων Βόβολης. Ωστόσο, είχε ήδη ιδρύσει κόμμα, δηλώνοντας ότι στόχος είναι η είσοδος στη Βουλή και «η διεκδίκηση της διακυβέρνησης της χώρας». Δεν είναι ο μόνος που προσπάθησε να εξαργυρώσει την αναπάντεχη αναγνωρισιμότητα που πρόσφεραν οι πλατείες των μασκομάχων και οι διαμαρτυρίες κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην κορύφωση των πανδημικών κυμάτων.

Την ίδια ευκαιρία, λόγω της δημοσιότητας εν καιρώ πανδημίας, φαίνεται ότι επιχειρεί να αδράξει και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος πρόσφατα προχώρησε στη δημιουργία πολιτικού κόμματος με το βλέμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο καθηγητής έχει κατηγορηθεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω Διαδικτύου, όταν σε ανάρτηση που είχε κάνει μετά το ισχαιμικό επεισόδιο του Νίκου Χαρδαλιά αναφέρθηκε σε πιθανή παρενέργεια του εμβολίου κατά της COVID-19. Εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης τον ερχόμενο Δεκέμβριο έπειτα από αναβολή. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι ανήκει στην κοινότητα των αντιεμβολιαστών.

Η πανδημία υπήρξε επί μήνες το βασικό θέμα στην ατζέντα διαφόρων πολιτικών σχηματισμών. Ειδικά όσοι βρίσκονται στον ακροδεξιό χώρο –αν και όχι οι μόνοι– εστίασαν για καιρό το ενδιαφέρον τους κατά της χρήσης μάσκας και των εμβολίων. Πατώντας στην άγνοια, στον φόβο, στην ημιμάθεια και στην κατά καιρούς ελλιπή ενημέρωση των πολιτών, ακόμη και οι καταδικασθέντες για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, όπως ο Γιάννης Λαγός και ο Ηλίας Κασιδιάρης, προσπάθησαν να χτίσουν ένα νέο ακροατήριο. Ο νέος αντισυστημισμός ταυτίστηκε με την άρνηση του λόγου της επιστημονικής κοινότητας. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η αντίθεση εκφραζόταν ανοιχτά, με αναπαραγωγή θεωριών συνωμοσίας. Σε άλλες γινόταν μια πιο περίτεχνη προσπάθεια αμφισβήτησης, πάντοτε όμως με κλείσιμο του ματιού προς τους «αρνητές».

Αυτές οι απόπειρες πολιτικής ανέλιξης δεν έμεναν ασχολίαστες ακόμη και μέσα στους κόλπους όσων αντιδρούσαν κατά του εμβολίου. Ηδη από το περασμένο καλοκαίρι κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλληλοκατηγορίες μεταξύ μελών διαφορετικών αντιεμβολιαστικών ομάδων, σύμφωνα με τις οποίες «κάποιοι προσπαθούν να φτιάξουν πολιτικά προφίλ».

Η πανδημία δεν μας έχει αφήσει, ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Ο εμβολιασμός έχει επιτρέψει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να σταθεί όρθιο, έχει μετριάσει την πίεση προηγούμενων κυμάτων. Οσοι όμως εμφανίστηκαν με αφορμή την πανδημία επιχειρούν να παραμείνουν επίκαιροι, όπως και ο κορωνοϊός που μέσω των μεταλλάξεων προσπαθεί να επιβιώσει αναζητώντας νέο ξενιστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή