Κουίζ για μεγάλους που τα ξέρουν όλα

Κουίζ για μεγάλους που τα ξέρουν όλα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασκηση νοερής επιστροφής στα θρανία με δέλεαρ τη συμμετοχή στον πρώτο PISA α λα ελληνικά διαγωνισμό, όπου ήδη εξετάστηκαν 6.000 μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου. Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι τυχαίο δείγμα από αυτές που κλήθηκαν να απαντήσουν 12χρονοι και 15χρονοι. Η χρήση κριτικής σκέψης προαιρετική.

1. Η φράση «πιο δύσκολο» γραμματικά είναι: α) Επίθετο θετικού βαθμού, β) επίθετο συγκριτικού βαθμού, γ) επίρρημα θετικού βαθμού, δ) επίρρημα συγκριτικού βαθμού.

2. Σε ποια από τις παρακάτω προτάσεις το ρήμα βρίσκεται στον υπερσυντέλικο; α) Εάν μια κυρία δεν είχε κάνει γνωστό το γεγονός, β) έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους παίκτες, γ) η απόσταση είναι 8. 687 χλμ., δ) και πόσες άλλες αγαθοεργίες που δεν έγιναν γνωστές.

3. Ποια από τις λέξεις στις οποίες ακολουθεί (;) είναι κατηγορούμενο; α) Ενας προπονητής (;) τον είδε να παίζει κυνηγητό, β) τη συγκεκριμένη (;) διαδρομή την έκανε με ένα του άλμα, γ) ο Γιάννης έγινε αστέρι (;) του μπάσκετ, δ) ο Γιάννης έπαιζε κυνηγητό (;) με τα αδέλφια του.

4. Ποια είναι η αξία του ψηφίου 3 στον δεκαδικό αριθμό 67,03; α) 3 δέκατα, β) 3 μονάδες, γ) 3 εκατοστά, δ) 3 χιλιοστά.

5. Με ποιον από τους παρακάτω δεκαδικούς αριθμούς είναι ισοδύναμο το κλάσμα 1/20; α) 0,05, β) 0,1, γ) 0,20, δ) 0,5.

6. Ποιος είναι ο Μέγιστος Κοινός Διαιρέτης των αριθμών 18 και 30; α) Το 3, β) το 6, γ) το 18, δ) το 90.

7. Στην τάξη της Μαρίνας οι μαθητές μπορούν να χωριστούν σε ομάδες των 4 ή των 6 χωρίς να περισσέψει κανένας. Πόσοι μαθητές το λιγότερο μπορεί να είναι στην τάξη της Μαρίνας; α) 12, β) 16, γ) 18, δ) 24.

8. «Η συμμόρφωση σε κοινά αποδεκτούς κανόνες». Σε ποιο μέρος του λόγου ανήκει η λέξη κοινά; α) Επίθετο, β) επίρρημα, γ) επιρρηματικός προσδιορισμός, δ) ουσιαστικό.

9. Με την έκφραση -χ συμβολίζουμε: α) Οποιονδήποτε αρνητικό αριθμό, β) τον αντίθετο του αριθμού χ, γ) τον αντίστροφο του αριθμού χ, δ) δεν είναι σωστή η έκφραση γιατί δεν δείχνει από ποιον αφαιρούμε.

10. Εχουμε ένα τετράγωνο με πλευρά α. Αν διπλασιάσουμε την πλευρά του τότε: α) Διπλασιάζεται η περίμετρος και το εμβαδόν του, β) αυξάνεται κατά 4 η περίμετρος και το εμβαδόν του, γ) διπλασιάζεται η περίμετρος και τετραπλασιάζεται το εμβαδόν του, δ) τετραπλασιάζεται η περίμετρος και το εμβαδόν του.

Σωστές απαντήσεις: 1β, 2α, 3γ, 4γ, 5α, 6β, 7α, 8β, 9β, 10γ. Οσοι (όπως ο γράφων) ταραχτήκατε με την επίδοσή σας, ψυχραιμία. Ας περιμένουμε να δούμε τι ψάρια πιάσαν και οι μικροί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή