Η ελευθερία του κ. Πορτοσάλτε

Η ελευθερία του κ. Πορτοσάλτε

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι παρακολουθούσαν το σίριαλ στην εξώπορτα του συναδέλφου Αρη Πορτοσάλτε μπορούσαν να προβλέψουν τη συνέχεια. Η επίθεση με τα γκαζάκια αποτελεί την τυπική συνέχεια στη διαδικασία τρομοκράτησης. Πρώτα στοχοποιείται κάποιος με ανείπωτες εκφράσεις, μετά (οι ίδιοι; άλλοι;) περνούν σε πιο «δυναμικές παρεμβάσεις» όπως το μουντζούρωμα των τοίχων με σπρέι, για να φτάσουμε στην πιο «επαναστατική» (τρομάρα τους!) τρομοκρατία με αυτοσχέδιες βόμβες.

Βλέποντας αυτή την κλιμάκωση –που δυστυχώς δεν τελειώνει με τα γκαζάκια– μπορεί κάποιος να μπει στον πειρασμό της συνωμοσιολογίας. Να πει ότι υπάρχει κάποιο κέντρο που συντονίζει εκατοντάδες χολερικούς του πληκτρολογίου, με δεκάδες ανόητους των σπρέι, και τις μικρές ομάδες ηλιθίων που τοποθετούν γκαζάκια. Αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε, δεν μοιάζει πολύ πιθανό να υπάρχει στην Ελλάδα μια τόσο οργανωμένη επιχείρηση που επιζεί δεκάδες χρόνια. Είναι σαν τον αστικό μύθο της άλλης πλευράς περί «προβοκατόρων γνωστών-αγνώστων», που λέει ότι αστυνομικοί (με πολιτικά) δέρνουν άλλους αστυνομικούς (με στολή) για να βγάλουν το κακό όνομα στην Αριστερά.

Στον πρεσβύτερο Κωνσταντίνο Καραμανλή αποδίδεται η φράση «μην εξηγείς ποτέ με συνωμοσία κάτι που μπορεί να είναι απλή ανοησία»· δεν έλεγε την «ανοησία» τόσο ευγενικά, αλλά τέλος πάντων. Στην Ελλάδα η ανοησία είναι διάχυτη και τοξική. Αγράμματα παιδάκια σε μεγάλες επαναστατικές φούριες, παίρνουν τους δρόμους για να εκδικηθούν, γνωρίζοντας μάλιστα ότι ποτέ δεν θα τιμωρηθούν. Με τα μυαλά γεμάτα συνθήματα περί «καταστολής του αστικού κράτους», «λεκτικής βίας», «συστημικών ΜΜΕ» κ.λπ. χτυπούν αδιακρίτως. Προ ετών έδειραν στα Εξάρχεια σκηνοθέτη, επειδή τον πέρασαν για δημοσιογράφο· η κ. Λιάνα Κανέλλη προπηλακίστηκε από Αγανακτισμένους στο Σύνταγμα την ώρα που πήγε να καταψηφίσει το μνημόνιο· σκιτσογράφος έφαγε της χρονιάς του διότι φορούσε λευκό κράνος μοτοσικλέτας που έμοιαζε με αστυνομικού κ.ά.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη παράδοξο από την εγκληματική επίθεση. Ολοι αυτοί που έσχιζαν τα ιμάτιά τους για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα δεν δείχνουν να ανησυχούν ότι τα γκαζάκια στο σπίτι του κ. Πορτοσάλτε θα στείλουν χαμηλότερα την Ελλάδα από την 108η θέση που της επιφύλαξαν οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα». Δικαίως δεν θορυβούνται. Οπως γράφαμε παλιότερα, «η έκθεση ορθώς αναφέρεται στις αήθεις επιθέσεις κάποιων κατά της Ολλανδής δημοσιογράφου Ingeborg Beugel, αλλά δεν λέει λέξη για το γεγονός ότι ο Αρης Πορτοσάλτε έχει σχεδόν κάθε μήνα Αγανακτισμένα καλόπαιδα στο σπίτι του να τον απειλούν με τοιχογραφίες» (ieidiseis.gr 5.5.2022).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή