Πρόωρες συμμαχίες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών αναδεικνύουν και σενάρια πρόωρων συμμαχιών. Είναι δε πολύ πιθανό τελικά κάποιοι να μείνουν μόνο με τα σενάριά τους. Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν προχθές σαφής. Ζήτησε να σβηστούν τα παλιά και ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει μετεκλογική συνεργασία στον Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν γνωρίζω αν αυτό το είπε ο κ. Τσακαλώτος για να κάνει καλό στο κόμμα του ή να το ζημιώσει. Σίγουρα, πάντως, αυτή η δήλωσή του θα αποτελέσει ένα από τα προεκλογικά σποτάκια της Νέας Δημοκρατίας.

Οι μνήμες της πολιτείας Βαρουφάκη δεν είναι και οι καλύτερες για τους πολίτες. Κατά τους Κλάους Ρέγκλινγκ και Τόμας Βίζερ, οι πειραματισμοί του –για να μην πω κάτι βαρύτερο– κόστισαν στην Ελλάδα συνολικά περί τα 100 δισεκατομμύρια. Βέβαια, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ήταν μόνος του τότε. Είχε ως πολιτικό του προϊστάμενο τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ήταν συμμέτοχος στις σχετικές αποφάσεις.

Θα μου πείτε ότι όλα αυτά κρίθηκαν πολιτικά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Σωστά, αλλά οι μνήμες εξακολουθούν και επιβιώνουν σε ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού και πολύ εύκολα αναβιώνουν μέσα στο προεκλο-γικό κλίμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσακαλώτος είναι υποχρεωμένοι να κτίσουν ένα πειστικό προεκλογικό αφήγημα για την επομένη των εκλογών. Αν ένα κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να παρουσιάσει τέτοιο αφήγημα, βαδίζει σαν πρόβατο επί σφαγή στις εκλογές. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν, παίζει τα ρέστα του στις εκλογές με την απλή αναλογική, γιατί μόνον τότε μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία – βέβαια με σενάρια εντελώς ακραία, που κινούνται μάλλον στον χώρο του ανέφικτου.

Αλλά θεωρητικά αυτά τα σενάρια υπάρχουν και αποτελούν ένα είδος παραμυθίας για τους φίλους του κόμματος, που βλέπουν, προ των πυλών, μία ακόμα ήττα. Σε αυτά τα σενάρια απαραίτητος είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης, αν βέβαια το κόμμα του εισέλθει στη Βουλή.

Θα μου πείτε, πριν φτάσουμε στον «Γιάνη» ρωτήσαμε το ΠΑΣΟΚ; Αυτά είναι λεπτομέρειες. Το παν είναι να συγκροτηθεί το αφήγημα που θα δώσει ελπίδα –έστω μικρή– και προοπτική –έστω θολή– στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Καλές οι ενέσεις αισιοδοξίας, αλλά πάντα η σκληρή πραγματικότητα τις συνθλίβει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή