Αλλαγή εκλογικού νόμου με συναίνεση Τσίπρα

Αλλαγή εκλογικού νόμου με συναίνεση Τσίπρα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλο και πιο έντονα ακούγονται οι φωνές που ζητούν αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να μην εισέλθει η πατρίδα μας σε περίοδο παρατεταμένης ακυβερνησίας. Με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής με το κλιμακωτό bonus, δεν είναι δεδομένο πως στις δεύτερες εκλογές θα επιτευχθεί η αυτοδυναμία. Και αν συμβεί αυτό, θα είναι οριακή. Το κλιμακωτό bonus ήταν ένα αβίαστο λάθος της κυβέρνησης. Ουδείς θα την κατηγορούσε αν επανέφερε τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, με τον οποίο άλλωστε κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς ο πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει στο δίλημμα: σεβασμός του υπάρχοντος εκλογικού νόμου ή πιθανότητα –για να μην πω βεβαιότητα– παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας; Είναι επιτρεπτή η αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού λίγο πριν από το τέλος του; Ή μήπως η εμμονή στη θεσμικότητα μπορεί να βλάψει τη χώρα;

Σήμερα το μείζον πρόβλημα βρίσκεται στην αναγκαιότητα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς είναι δεδομένο πως με την απλή αναλογική δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία. Και με τις αποκλίνουσες θέσεις των κομμάτων δεν μπορεί να σχηματισθεί συνεργατική κυβέρνηση. Αλλωστε δεν βγαίνουν και οι αριθμοί.

Οι διπλές εκλογές απαιτούν ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα περίπου 70 ημερών. Μάλιστα οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αφήνω στην άκρη τις παρενέργειες που θα έχει στην εθνική οικονομία ένα δίμηνο εκλογικών αναμετρήσεων και το κλίμα αβεβαιότητας που θα προκαλέσουν. Το κρίσιμο ζήτημα βρίσκεται στα εθνικά θέματα και στην ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αν συμβεί κάτι το έκτακτο, θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση με επικεφαλής έναν ανώτατο δικαστικό; Αξίζει να αναλάβουμε ένα εθνικό ρίσκο;

Η συνολική θεραπεία του προβλήματος βρίσκεται μόνο στην επαναφορά του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου, με τη συναίνεση και του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ισχύσει αμέσως, χωρίς θεσμικές αναταράξεις. Ο Αλ. Τσίπρας, εφόσον είναι τόσο βέβαιος για τη νίκη του, δεν έχει λόγο να αρνηθεί. Θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και η Ελλάδα θα γλιτώσει από την περιπέτεια των εβδομήντα ημερών. Αν δεν δεχθεί, θα είναι πολλαπλά υπεύθυνος για ό,τι ακολουθήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή