Το βιολί των εκλογών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πράγματα στο τέλος του 2014 ήταν περίπου όπως τα περιγράφει ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Γιάννης Δραγασάκης στο άρθρο του «Η αλήθεια για το 2015» (Εφημερίδα των Συντακτών, 9.7.2022): «Η δανειακή σύμβαση του δεύτερου μνημονίου, που εξασφάλιζε ρευστότητα στις τράπεζες, είχε λήξει στο τέλος του 2014 και είχε παραταθεί μόνο για δύο μήνες, έληγε δηλαδή και αυτή τέλος Φεβρουαρίου. Με άλλα λόγια, από τον Μάρτιο του 2015 ούτε μισθοί μπορούσαν να καταβάλλονται κανονικά ούτε οι τράπεζες να κρατηθούν ανοιχτές. Αρα η χώρα ήταν ήδη στον γκρεμό, δεν έφτασε εκεί με το δημοψήφισμα, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης».

Λέμε «περίπου», διότι η αλήθεια είναι ότι η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού από τα μέσα του 2007, τότε που εν μέσω θέρους και πυρκαγιών ο κ. Κώστας Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Ομως με το δημοψήφισμα του 2015 έκανε ένα αποφασιστικό βήμα στο κενό που έχασκε μπροστά της. Ευτυχώς βρέθηκε το κλαδί της αργοπορημένης εθνικής συνεννόησης στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δύο μέρες ύστερα από εκείνο το γελοίο δημοψήφισμα.

Πάντως είναι αληθές ότι η ρευστότητα στις τράπεζες είχε λήξει και απλώς δόθηκε μια παράταση για να κάνουμε εκλογές. Να σημειώσουμε εδώ πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι λεφτόδενδρο που «μοιράζει ρευστότητα». Δανείζει χρήματα με χαμηλό επιτόκιο ξέροντας πως θα τα πάρει πίσω διότι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν συνομολογήσει κάποιους κανόνες για την οικονομία. Δεν δανείζουν σε όποιον (με τα πουκάμισα έξω) λέει φανταστικές ιστορίες.

Με δεδομένο λοιπόν ότι υπήρχε ο τεράστιος σκόπελος της 31ης Δεκεμβρίου 2014, είναι απορίας άξιον γιατί από τον Μάιο του ίδιου χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ φαγώθηκε για πρόωρες εκλογές, τις οποίες τελικώς εκβίασε με την προεδρική εκλογή. Δεν γνώριζε τις ημερομηνίες ορόσημο του προγράμματος; Να σημειώσουμε ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φαγώθηκε για πρόωρες εκλογές το 2012 την ώρα που η χώρα χρεοκοπούσε. Τελικώς κατόρθωσε να στηθούν διπλές κάλπες για να πάρει η Ν.Δ. 19% και 27% και –ίσως το κυριότερο– να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση.

Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα. Κι αυτό διότι σήμερα (που βεβαίως δεν αντιμετωπίζουμε τη μέγιστη κρίση της χρεοκοπίας, αλλά πολλές και μεγάλες) ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί το βιολί του 2014. «Απαιτείται η προσφυγή στον λαό, που πρέπει να συντελεστεί με ομαλό τρόπο, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο», έλεγε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στις 26.5.2014. «Η χώρα δεν σας αντέχει άλλο κ. Μητσοτάκη. Τρία χρόνια αρκετά», είπε τις προάλλες στη Βουλή. «Δώστε δημοκρατική διέξοδο» (6.7.2022).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή