Αλλεπάλληλοι «βιασμοί» σε κοινή θέα

Αλλεπάλληλοι «βιασμοί» σε κοινή θέα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικούς μήνες ήταν η υπόθεση μιας 24χρονης που κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της στη σουίτα 602, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Οι «βιαστές» της, που ανήκαν σε ιδιαίτερα εύρωστη οικονομικά τάξη, την είχαν, υποτίθεται, ναρκώσει με ειδικό χάπι. Ο συνδυασμός προσώπων και καταστάσεων ήταν κάτι περισσότερο από πρόσφορος για να προκαλέσει «σοκ» στην κοινωνία και οι αποκαλύψεις της κοπέλας «φρίκη και τρόμο». Αμέσως έπιασαν δουλειά οι διαμαρτυρόμενες «συλλογικότητες», φεμινιστικές ως επί το πλείστον. Τα συνθήματα για «τις αγέλες των αστών που βιάζουν σε σουίτες» και «καμία συγκάλυψη στο κύκλωμα πλούσιων βιαστών» έδιναν κι έπαιρναν. Πρόσφατα, δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης συμφώνησαν με την εισαγγελική πρόταση πως τα όσα κατέθεσε η εγκαλούσα «αποτελούν μυθεύματα και ασύστολα, χονδροειδέστατα, ψεύδη», απαλλάσσοντας τον 27χρονο κατηγορούμενο.

Πανηγυρική λήξη και δικαίωση; Οχι ακριβώς. Για κάποιους οι «πλούσιοι» θα έχουν πάντα τον τρόπο τους να διαφεύγουν. Επίσης, όλη αυτή η ιστορία μάλλον έβλαψε το κίνημα #metoo, προσφέροντας επιχειρήματα σε όσους βλέπουν μόνο γκρίζες ζώνες σε υποθέσεις βιασμών.

Προχθές το βράδυ, λίγες ώρες μετά την αποφυλάκιση του, καταδικασθέντος για δύο βιασμούς ανηλίκων σε 12ετή ποινή κάθειρξης, Δημήτρη Λιγνάδη, μέλη του «Ρουβίκωνα» έγραψαν συνθήματα με σπρέι έξω από το σπίτι του. Τον κήρυξαν «ανεπιθύμητο στην περιοχή». Νωρίτερα το ΣΕΗ είχε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, κρίνοντας ότι η δικαστική απόφαση «προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα». Επιπλέον, «αποδεικνύει ότι η εξουσία, το χρήμα, οι δημόσιες σχέσεις και οι ισχυροί φίλοι είναι πάνω από τη Δικαιοσύνη». Τι κι αν επιφανείς νομικοί και δικαστές επιβεβαιώνουν ότι οι διατάξεις που εφαρμόστηκαν και στην περίπτωση Λιγνάδη εφαρμόζονται κατά κόρον σε εκατοντάδες περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων σε καθημερινή βάση. Τι κι αν αναφέρονται σε άρθρα της ποινικής δικονομίας που ορίζουν πότε χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και πότε όχι.

Το λαϊκό δικαστήριο έχει αποφασίσει με βάση το λαϊκό αίσθημα, που δίνει μάχες χαρακωμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αρένα. Ανθρωποι «ανεπιθύμητοι», τροφή στα χειρότερα ένστικτα. Η λογική συμπιέζεται γιατί πρέπει να στηθούν κρεμάλες. Η ψυχραιμία παραμερίζεται γιατί εμποδίζει την απρόσκοπτη επέλαση του θυμού. Αλλεπάλληλοι «βιασμοί» σε κοινή θέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή