Αθήνα χωρίς κατοίκους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που ο Γιώργος Ζαφειρίου, μόνιμος κάτοικος της Πλάκας, έλεγε τον πόνο του σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής»: «Η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, δεν μπορούμε να ζήσουμε». Οπως και όλοι οι κάτοικοι του ευρύτερου κέντρου, φέτος δοκιμάζεται ως αποτέλεσμα της μεγάλης τουριστικής αύξησης ύστερα από δύο σχετικά ήσυχες σεζόν λόγω πανδημίας.

Δεν είναι ο μόνος που δείχνει δυσαρεστημένος. Ο καθηγητής στην Οξφόρδη και αρθρογράφος της «Κ» Στάθης Καλύβας αγόρασε το 2007 ένα διαμέρισμα στην οδό Αιόλου, σε ένα σημείο που εκείνη την εποχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ήσυχο». Ακολούθησαν οι εκτεταμένες πεζοδρομήσεις που αναζωογόνησαν ολόκληρη την περιοχή ανάμεσα στο Σύνταγμα και στην οδό Αθηνάς φέρνοντας πλήθος νέων καφέ, εστιατορίων, ξενοδοχείων, airbnb. Αν είχε σήμερα την επιλογή ο Καλύβας δεν θα αγόραζε εδώ σπίτι, όπως είχε εξομολογηθεί στο πλαίσιο ρεπορτάζ του περιοδικού «Κ» για το εμπορικό τρίγωνο. «Η τουριστικοποίηση έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο και το κέντρο άρχισε να μετατρέπεται σε μονοθεματικό χώρο εκτόνωσης τουριστών, σε έναν υπερμεγέθη συνδυασμό Ψυρρή και Πλάκας. Το χειρότερο με τα νέα ξενοδοχεία που ανοίγουν τελευταία στο κέντρο είναι η μετατροπή των ταρατσών τους σε μπαρ. Αυτό είναι απλώς μια καταστροφή για τους κατοίκους του κέντρου, που είμαστε συγκεντρωμένοι κυρίως στους τελευταίους ορόφους. Οταν η “κόλαση” των τραπεζοκαθισμάτων μεταφέρεται στις ταράτσες, απλώς δεν υπάρχει οδός διαφυγής». Ο δήμος κόβει πρόστιμα, βγάζει ανακοινώσεις, προειδοποιεί, αλλά είναι διάχυτη η αίσθηση ότι φέτος ο τουριστικός κάδος «πρέπει» να βγάλει τα σπασμένα των δύο προηγούμενων σεζόν.

Στο τέλος της δεκαετίας του 2000 η ενίσχυση της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας ήταν από τα μεγάλα στοιχήματα της εποχής. Σήμερα θεωρείται οριστικά χαμένο. Δεν το ομολογεί κανείς, αλλά ποιος θα το έκανε άλλωστε; Ο δήμος δημοπρατεί αυτή την εποχή μια δεύτερη, ακόμα πιο πληθωρική φάση παρεμβάσεων στο εμπορικό τρίγωνο, με τριπλάσιο προϋπολογισμό σε σχέση με την πρώτη. Οι νέες πεζοδρομήσεις και η ανάπλαση τριών σημαντικών πλατειών (Καρύτση, Αγίας Ειρήνης, Αγίων Θεοδώρων) θα φέρουν ό,τι εξακολουθεί να διώχνει σήμερα τους ελάχιστους κατοίκους του κέντρου: ακόμα περισσότερη εστίαση, ακόμα περισσότερους τουριστικούς μαγνήτες, ακόμα πιο πολύβουες ταράτσες. Οσο η Αθήνα παραδίνεται αμαχητί στον βασικό της οικονομικό πόρο τόσο θα αποχαιρετά τους φυσικούς συμμάχους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή