Ας είναι καλά η κάμερα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι σήμερα στις μεγάλες πυρκαγιές, οι αρμόδιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες άφηναν και ένα μικρό παραθυράκι για σχέδιο εμπρησμού. Επικαλούνταν αυτή την αιτία με μια συστολή, γιατί δέχονταν τα πυρά της αντιπολιτεύσεως και των ΜΜΕ ότι καταφεύγουν στην εύκολη δικαιολογία για να καλύψουν την ανικανότητά τους. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν στα επίμαχα σημεία υλικά που επιβεβαίωναν το σενάριο του οργανωμένου εμπρησμού, αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπήρξε περαιτέρω εξέλιξη. Από χθες, όμως, αυτό το σκηνικό άλλαξε. Υπάρχει πεντακάθαρο βίντεο, που αποτυπώνει τη δράση ενός νεαρού άντρα με μαύρη μπλούζα, ο οποίος κάτι αφήνει πίσω από ένα θάμνο και, φεύγοντας, ξεσπάει η φωτιά. Με μια ανάλυση στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. ή της ΕΥΠ θα φανεί με ευκρίνεια και το πρόσωπο του δράστη. Είμαι σίγουρος πως ήδη οι Αρχές έχουν επιληφθεί του θέματος.

Αραγε, πρόκειται για έναν πυρομανή; Ή μήπως υπάρχει κάτι άλλο βαθύτερο; Μήπως υπάρχει σενάριο πολιτικής αποσταθεροποίησης μέσω των πυρκαγιών; Μήπως πέρυσι ήταν μια πρόβα τζενεράλε γι’ αυτό που θα γίνει φέτος; Πλέον, δεν μπορούμε να πούμε πως όταν επεξεργαζόμαστε τέτοια ενδεχόμενα αφήνουμε τη φαντασία μας να καλπάζει. Μπορεί οι εικασίες μας να είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα απ’ όσο νομίζουμε. Το συγκεκριμένο βίντεο ενισχύει τις υποψίες των Αρχών πως η ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών σε πολλά σημεία δεν μπορεί να είναι τυχαία.

Σήμερα οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν μια μοναδική ευκαιρία. Να ταυτοποιήσουν τον δράστη, να τον συλλάβουν και να ξετυλιχτεί το κουβάρι. Ενα σοβαρό κράτος έτσι λειτουργεί. Με τον αποτελεσματικό τρόπο που αντιμετωπίστηκαν προχθές όλες οι πυρκαγιές, υπάρχουν δείγματα πως αρχίζουμε να γινόμαστε ένα σοβαρό κράτος. Είμαστε στα πρώτα βήματα, αλλά κάτι είναι και αυτό. Η αξιοπιστία κατακτιέται μέρα με τη μέρα.

Ενα παρεπόμενο του συγκεκριμένου βίντεο είναι η αναγκαιότητα της τοποθέτησης καμερών σε όσο το δυνατόν περισσότερους δημόσιους χώρους. Αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη κάμερα, ο δράστης δεν θα εντοπιζόταν ποτέ. Θα μέναμε με τις υποψίες. Τις κάμερες τις πολεμούν, γιατί τις φοβούνται, μόνον όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά. Ο εμπρηστής με τη μαύρη μπλούζα δεν κοιμάται ήσυχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή