Παράνομες και αθέμιτες υποκλοπές

Παράνομες και αθέμιτες υποκλοπές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παράνομες υποκλοπές είναι σαν κάθε άλλο έγκλημα: υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Πάντα και παντού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιρολατρούμε. Ούτε η Δημοκρατία πρέπει να προσποιείται ότι κοιμάται, όταν ληστές μπαίνουν στον πυρήνα των πολιτικών μας δικαιωμάτων. Αντιθέτως· πρέπει να απαντά με τα –ντε φάκτο αλυσιτελή– εργαλεία που κατέχει. Λέμε «αλυσιτελή», διότι το έγκλημα πάντα προηγείται της καταστολής του και, μέχρι να φτιαχτούν οι μηχανισμοί αντιμετώπισης, οι εγκληματίες βρίσκουν τρόπους παράκαμψής τους. Η επιβολή της νομιμότητας είναι ένα σισύφειο έργο, που οι κοινωνίες πάντα αναλαμβάνουν.

Υπάρχουν δύο τρόποι αντίδρασης όταν αποκαλύπτονται υποθέσεις παράνομων ή/και αθέμιτων παρακολουθήσεων. Ο πρώτος έχει βραχυπρόθεσμο στόχο και ο δεύτερος μακροπρόθεσμο. Για τον πρώτο όλοι συμφωνούν: «Να πέσει άπλετο φως». Το θέμα είναι τι κάνουμε μετά. Δημιουργούμε το νομικό πλαίσιο ώστε να περιοριστούν οι παράνομες υποκλοπές; Φτιάχνουμε μηχανισμούς διαφάνειας ώστε και οι νομότυπες επισυνδέσεις να μην είναι αθέμιτες;

Δεν θα κάνουμε δίκη προθέσεων του πρωθυπουργού. Αυτά είναι κόλπα της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής, που ξεσάλωσε περισσότερο και από το θύμα της υποκλοπής, δηλαδή τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Υπάρχουν, όμως, μεγάλες πολιτικές ευθύνες και σε ό,τι αφορά την επιλογή προσώπων και για το γεγονός ότι αντί να ισχυροποιήσει το θεσμικό πλαίσιο, για να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι αθέμιτες υποκλοπές, το αδυνάτισε. Διά νόμου (4790/2021) η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δεν θα ενημερώνει εκ των υστέρων όσους έχουν παρακολουθηθεί. Η διαφάνεια θα έκανε διπλά προσεκτικούς όσους ενέκριναν επισυνδέσεις στο τηλέφωνο ενός πολιτικού αρχηγού.

Το περίγραμμα των τεσσάρων πεδίων αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι λειψό. Είναι θετική η «ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να κατανοήσουμε γιατί θα υπάρξει «θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων (σ.σ.: μόνο) για πολιτικά πρόσωπα». Οι υπόλοιποι πολίτες δεν χρήζουν προστασίας; Εξάλλου, πριν από τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη έγινε υποκλοπή σε τηλέφωνο δημοσιογράφου, η οποία όπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός, «παρότι έγινε νόμιμα», δεν καταλάβαμε αν «ήταν πολιτικά αποδεκτή και θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας». Στο κάτω κάτω της γραφής, πολλοί πολιτικοί αναλώνουν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους μιλώντας με… δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή