Οι κακόβουλοι με το λογισμικό

Οι κακόβουλοι με το λογισμικό

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να πιστέψουμε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι ουδέποτε προμηθεύτηκε το Predator ή άλλο κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων. Θα την πιστέψουμε όχι λόγω της φιλαλήθειάς της, αλλά με βάση τη λογική: όταν μπορεί με μια υπογραφή εισαγγελέως να παρακολουθεί οποιονδήποτε, ποιος ο λόγος να μπει στα έξοδα για να αποκτήσει ένα πανάκριβο πρόγραμμα;

Οταν λέμε «να μπει στα έξοδα», δεν εννοούμε οικονομικούς πόρους· έτσι κι αλλιώς, καμιά κυβέρνηση δεν τσιγκουνεύεται τα λεφτά μας – ειδικώς όταν πρόκειται για «εθνικούς λόγους» βεβαίως βεβαίως. Εννοούμε την επιπλέον δουλειά που καλείται να επωμιστεί η γραφειοκρατία του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι αξιωματικοί της ΕΥΠ είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δη του ελληνικού κράτους. Από την άλλη μεριά, τα λογισμικά τύπου Predator ή Peagasus θα χρειάζονται ρυθμίσεις, σεμινάρια, πολλές εργατοώρες για να δουλέψουν· εδώ ένα κινητό παίρνουμε και μας βγαίνει η πίστη μέχρι να λειτουργήσει.

Επομένως, αν έλεγαν σε έναν καλό Ελληνα δημόσιο υπάλληλο να «τρέξει» το Predator, φυσικά θα έλεγε «τι τα θέλουμε τώρα αυτά; Στείλε ένα χαρτί στην … να υπογράψει για να τελειώνουμε». Στα αποσιωπητικά της προηγούμενης πρότασης βάλτε ή ένα όνομα ή όποιον χαρακτηρισμό θέλετε· δεν φανταζόμαστε ότι οι άντρακλες της υπηρεσίας θα έτρεφαν κάποιο σεβασμό στη δικαστική αρχή που τους έκανε 13.751 χατίρια τον χρόνο.

Βεβαίως, είναι άβυσσος η δομή του κράτους, και δεν γνωρίζουμε μήπως κάποιος από τους χιλιάδες οργανισμούς (συν τους πολλούς που πρόσθεσε η νυν κυβέρνηση) έκανε τη λαδιά. Δεν ξέρουμε επίσης τι είναι χειρότερο: να ψεύδεται η κυβέρνηση και να το έκανε κάποιος κρατικός μηχανισμός ή να έκαναν τη βρωμιά ξένες μυστικές υπηρεσίες ή ακόμη και ιδιώτες εν αγνοία της κυβέρνησης; Αυτή η ιστορία με το κακόβουλο λογισμικό σέρνεται πολλούς μήνες τώρα. Δεν θα έπρεπε η πολιτεία να προστατεύσει τις ευπαθείς ομάδες; Πέρα από τους στρατιωτικούς στα επιτελεία και σε ευαίσθητες μονάδες, υπάρχουν επιχειρηματίες εκτεθειμένοι στον διεθνή ανταγωνισμό, υπουργοί που ρυθμίζουν την αγορά, ακόμη και δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το σκάνδαλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Δεν λέμε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να κινητοποιηθεί όπως στην πανδημία. Αλλά εδώ κυκλοφορεί μήνες τώρα ένας ιός που μπορεί να πλήξει τη Δημοκρατία, εθνικά οικονομικά συμφέροντα, κρατικά μυστικά κτλ. και οι μυστικές μας υπηρεσίες δεν ξέρουν ποιος και γιατί; Στο κάτω κάτω της γραφής, η αποστολή μιας κυβέρνησης δεν είναι μόνο να αποφεύγει το κακόβουλο λογισμικό, αλλά και να πιάσει από το αυτί τους κακόβουλους που χρησιμοποιούν αυτό το λογισμικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή