Η εντός μας ομορφιά

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κορίτσια στη διπλανή ξαπλώστρα –ήταν δεν ήταν δεκατριών ετών– προσπαθούσαν να βγάλουν την «τέλεια» φωτογραφία. Προφίλ, ανφάς, σοβαρές, γελαστές, συνοφρυωμένες, με γυαλιά ή χωρίς, με καπέλο ή ασκεπείς· διόρθωναν τα μαλλιά, έστρωναν το μπικίνι, έδεναν το παρεό στη μέση τους, το έλυναν, έφερναν το κινητό πιο κοντά, το απομάκρυναν. Δύσκολη εξίσωση η ιδανική πόζα για το Instagram… Πέρασαν σχεδόν είκοσι λεπτά μέχρι να μείνουν ευχαριστημένες με το αποτέλεσμα. Κι έπειτα ήρθε η σειρά των Apps: της επεξεργασίας.

– Αγνώριστη θα σε κάνω, θα σε δει η σαβούρα η Μ. και θα σκάσει από τη ζήλια της.

– Να βγάλεις τα σπυράκια και να λεπτύνεις τα μάγουλά μου.

– Θα σου βάλω και βλεφαρίδες.

– Tα πόδια μου μακραίνουν;

– Εννοείται! Θα αδυνατίσω και τα χέρια σου…

Ημουν ένα στρουμπουλό παιδί που έγινε γεματούλα έφηβη. Στην ηλικία τους άρχισα να αγχώνομαι –και να στενοχωριέμαι– για την εικόνα μου. Τότε ξεκίνησαν οι διατροφικές ακροβασίες. Εχω αμέτρητες φορές κάνει τη δίαιτα της λαχανόσουπας (σιχάθηκα έκτοτε τα λάχανα), του Ατκινς (στην… πυρά οι υδατάνθρακες), του στρατού (με λιγότερες από 1.000 θερμίδες ημερησίως), της NASA (για επιτάχυνση, υποτίθεται, του μεταβολισμού), της μπανάνας (ένα κιλό μπανάνες και ένα λίτρο γάλα καθημερινά επί τρεις μέρες) και άλλες, εξίσου βλαβερές και μακροπρόθεσμα αναποτελεσματικές. Τα κιλά που έχανα, φευ, επέστρεφαν σε μερικούς μήνες. Και ξανά απ’ την αρχή! Φαύλος κύκλος, δηλαδή…

Επρεπε να περάσουν κάμποσα χρόνια για να εξοικειωθώ με τον εαυτό μου. Ο καρκίνος με βοήθησε να αποδεχθώ το σώμα μου, να το αγαπήσω. Με έμαθε να βλέπω με τρυφερότητα ακόμα και τις ουλές από τις χειρουργικές επεμβάσεις – χωρίς αυτές, άλλωστε, ίσως δεν ήμουν σήμερα εδώ. Με έκανε να βλέπω τις ρυτίδες μου ως κατάκτηση. Αργότερα, αποκλείοντας, κατά καιρούς, εντελώς τη ζάχαρη και τη γλουτένη από το διαιτολόγιό μου συνειδητοποίησα πως είμαστε ό,τι τρώμε: για πρώτη φορά ένιωσα τόσο ανάλαφρη, γεμάτη ενέργεια.

Αν έχετε παιδιά, πείτε τους ότι ομορφιά δεν είναι αυτό που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ομορφιά και υγεία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες, ότι το χάσμα ανάμεσα στο πραγματικό και το ιδεώδες είναι μια παγίδα, ότι ελκυστικούς μας κάνει η προσωπικότητά μας, ότι όμορφοι είναι οι ευτυχισμένοι. Μάθετε τα αγόρια και τα κορίτσια σας να αναγνωρίζουν και την εντός των ανθρώπων ωραιότητα. Και να την εκτιμούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή