90 χρόνια πριν στην…11 – 9 – 1932

90 χρόνια πριν στην…11 – 9 – 1932

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΗΤΟΠΑΙΔΕΣ: Εις μιαν έκθεσιν υποβληθείσαν εις την Αμερικανικήν Κυβέρνησιν υπό του Ομοσπονδιακού Γραφείου Περιθάλψεως των Νέων, περιγράφεται με τα μελανώτερα χρώματα η τραγωδία των μικρών αλητών οι οποίοι συνεπεία της μαστιζούσης τας Ηνωμένας Πολιτείας σοβαρωτάτης οικονομικής κρίσεως αναγκάζονται να περιπλανώνται ανά τας πόλεις και τα χωρία κατά μυριάδας εις αναζήτησιν στέγης και άρτου. Η έκτασις του σοβαρωτάτου τούτου και λίαν επικινδύνου κοινωνικώς φαινομένου είνε καταπληκτική. Αι αμερικανικαί εφημερίδες αναφέρουν καθημερινώς χαρακτηριστικά και δραματικώτατα επεισόδια από την ζωήν του αναριθμήτου αυτού στρατού των μικρών αλητών. Πρόκειται, πράγματι, περί 200 και πλέον χιλιάδων νέων αμφοτέρων των φύλων, οι οποίοι άνευ οικίας περιφέρονται από του ενός άκρου των Ηνωμένων Πολιτειών εις το άλλο, χωρίς κανένα αντικειμενικόν σκοπόν, ρακένδυτοι, πειναλέοι, εκτεθειμένοι εις το ψύχος, την κακοκαιρίαν, τας ασθενείας, τους παντοειδείς κινδύνους, οι οποίοι ενεδρεύουν εις πάσαν στιγμήν προ αυτών. […] Ταξιδεύουν γενικώς κρυμμένοι μέσα εις τα φορτηγά βαγόνια των τραίνων, προσπαθούντες να διαφύγουν της προσοχής των σιδηροδρομικών υπαλλήλων, και με τον κίνδυνον, πολλάκις, να πέσουν επί της σιδηροδρομικής γραμμής και να εύρουν οικτρόν τέλος. Πολλοί πάλιν ακολουθούν τους δημοσίους δρόμους ζητούντες από τους οδηγούς των διερχομένων φορτηγών αυτοκινήτων ή άλλων μεταφορικών μέσων να τους ευσπλαχνισθούν και να τους παραλάβουν επί των οχημάτων των επί τι διάστημα.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΙΣ: Ο τιμάριθμος εξακολουθεί να παρουσιάζη σταθεράν τάσιν ανόδου και εν συγκρίσει προς τον Ιούλιον ο Αύγουστος παρουσιάζει άνοδον κατά ένδεκα εκατοστά, λέγει η κρατική στατιστική υπηρεσία. Αλλ’ οι άνθρωποι που εξοδεύουν τα χρήματά των, […] απορούν πώς συμβαίνει να παρουσιάζη τόσον μικράν αύξησιν ο τιμάριθμος ενώ τα έξοδά των αυξάνονται καθημερινώς κατά τριάντα τοις εκατόν, τουλάχιστον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή