Η ΔΕΘ και η επενδυτική βαθμίδα

Η ΔΕΘ και η επενδυτική βαθμίδα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται ενόψει των εκλογών είναι περισσότερο καθαρό. Και δημιουργεί ένα πλαίσιο μεγαλύτερης πολιτικής σταθερότητας σε σχέση με λίγους μήνες πριν.

Ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει, όπως είπε, σε μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφάσεις για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Κατά τον πρωθυπουργό, μια τέτοια ισχυρή κυβέρνηση (όχι αναγκαστικά μονοκομματική) που δεν θα βασίζεται σε ατελέσφορα παζάρια θα μπορούσε να προκύψει μόνο από τις δεύτερες εκλογές (με ενισχυμένη αναλογική). Αυτό δεν σημαίνει, όμως, όπως είπε, ότι και οι πρώτες εκλογές είναι άνευ σημασίας, αφού με την απλή αναλογική υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ατυχήματος – επιτρέπει θεωρητικά τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα.

Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ποντάρει στο ατύχημα. Δεν θα μετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας παρά μόνον αν πάρει την πρωτιά στις εκλογές – την πρώτη Κυριακή. Σε καμία περίπτωση δεν θα θελήσει, πρόσθεσε, να λάβει μέρος σε μια κυβέρνηση ηττημένων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ), εφόσον δηλαδή βγει πρώτη η Ν.Δ. Στόχος του είναι μια ευρεία κεντροαριστερή προοδευτική κυβέρνηση με βασικό εταίρο το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ανδρουλάκης από την πλευρά του έκανε σαφές ότι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ θα είναι ψήφος σταθερότητας. Αφησε μάλιστα για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το πρώτο κόμμα για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες. «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε για σενάρια συνεργασιών. Ας κρίνει πρώτα ο ελληνικός λαός τον καθένα. Με ευθύνη θα χειρισθώ την εντολή που θα μου δώσει».

Με αυτά τα δεδομένα, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα θα ρίξουν όλες τις δυνάμεις τους για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αν και μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να υπάρξει κυβέρνηση στις δεύτερες κάλπες. Είτε μια κυβέρνηση αυτοδύναμη του πρώτου κόμματος είτε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Η πιθανότητα δηλαδή για τρίτες κάλπες που θα έβαζαν τη χώρα σε μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας πλέον απομακρύνεται.

Αυτή η προοπτική μιας κυβερνητικής σταθερότητας –αφού αποκλείστηκαν πλέον οι «κυβερνήσεις τερατογένεσης», ενώ μπήκαν στην άκρη προσωπικές και κομματικές ατζέντες– είναι πολύ κρίσιμη για τις εξελίξεις στη χώρα. Διότι φέρνει πιο κοντά την επίτευξη μέσα στο 2023 της περιζήτητης για την Ελλάδα επενδυτικής βαθμίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή