Ερντογάν, επικοινωνία και ουσία

Ερντογάν, επικοινωνία και ουσία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκηνικό είναι στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κοστουμαρισμένος αλλά χωρίς γραβάτα, κάθεται αμέριμνος, υποτίθεται, σε ένα παγκάκι, ανάμεσα σε δύο άντρες με παρόμοια αμφίεση, ευπαρουσίαστους μεν αλλά πασιφανώς «φουσκωτούς». Ο τρόπος που έχουν στηθεί είναι τέτοιος ώστε να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους, η οποία να επιτρέπει σε κάποιον να καθίσει δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο.

Αίφνης αυτός ο κάποιος, ένας Νεοϋορκέζος, όπως μας πληροφορεί το πρακτορείο «Αναντολού» που μετέδωσε το σχετικό βίντεο, εμφανίζεται στο πλάνο φορώντας μακό μπλουζάκι και βερμούδα. Χωρίς κανένα δισταγμό βολεύεται στο παγκάκι πλάι στον Ερντογάν και αρχίζει να αποθεώνει τον Τούρκο πρόεδρο για τη μεσολάβησή του στην ουκρανική κρίση. Η προπαγανδιστική στόχευση του βίντεο είναι κάτι περισσότερο από εμφανής και δείχνει, εκτός των άλλων, ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιστρατεύει και σύγχρονους επικοινωνιακούς τρόπους για να προβάλλει την εικόνα του ισχυρού διεθνούς παίκτη. Το βίντεο δείχνει μια κάπως εύθυμη και σχετικώς ανώδυνη πλευρά της παρουσίας Ερντογάν στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Διότι η εμφάνισή του στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ακολούθησε, δεν είχε τίποτα το καθησυχαστικό. Αντιθέτως ήρθε να διαλύσει όποιες ψευδαισθήσεις μπορεί να υπήρχαν ακόμη για τις πραγματικές προθέσεις του. Δεν είναι μόνο η τοξικότητα, η λεκτική βία και οι εξωφρενικές κατηγορίες εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και η επιβεβαίωση ότι για τον ίδιο η Δύση δεν είναι πια –αν υπήρξε κάποτε– πλαίσιο αναφοράς.

Πεπεισμένος ότι είναι ένας ισότιμος με αυτούς των ισχυρών χωρών του πλανήτη ηγέτης, που δεν αρκείται σε περιφερειακό ρόλο, θεωρεί ότι οι κινήσεις του δεν περιορίζονται από τίποτα, αλλά πρέπει να υπηρετούν τις αυτοκρατορικές αυταπάτες του. Ετσι, αισθάνεται ισχυρός να ξεδιπλώνει τα αναθεωρητικά του οράματα ακόμη και στον ΟΗΕ.

Εως σήμερα, η Ουάσιγκτον και η Ε.Ε. διστάζουν να διαταράξουν την ειδική σχέση που έχουν με την Τουρκία και διακηρύσσουν ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα που θα την αποξενώσει περισσότερο από τη Δύση. Η προχθεσινή εμφάνιση του Ερντογάν θα έπρεπε να τους βάλει τουλάχιστον σε δεύτερες σκέψεις, διότι μόνο κάποιος που εθελοτυφλεί μπορεί να παραβλέψει τον εναγκαλισμό του με τα ανελεύθερα και αναθεωρητικά καθεστώτα και πόσο ο ίδιος έχει επιλέξει να αποξενωθεί από τον δυτικό κόσμο.

Ελπίζουν ότι θα ξεμπερδέψουν με τον Τούρκο ηγέτη στις επόμενες εκλογές, τις οποίες προεξοφλούν ότι θα χάσει και θα απομακρυνθεί από την εξουσία. Η προσπάθεια, ωστόσο, της τουρκικής Δικαιοσύνης να αποκλείσει από την πολιτική τον δημοφιλέστατο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, με την κατηγορία της «εξύβρισης», δείχνει ότι εθελοτυφλούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή