90 χρόνια πριν στην «Κ»…30 – 10 – 1932

90 χρόνια πριν στην «Κ»…30 – 10 – 1932

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΟΣΣΟΣ: Χθες επρόκειτο να καθελκυσθή εις τα γαλλικά ναυπηγεία του Σαιν-Ναζαίρ το μεγαλείτερον υπερωκεάνειον του κόσμου, εις το οποίον είχε αρχικώς δοθή το όνομα «Υπέρ-Νήσος της Γαλλίας», αργότερον όμως μετωνομάσθη «Νορμανδία». Γάλλος δημοσιογράφος ο κ. Ραϋμόνδος Λεστονά, επισκεφθείς το υπερωκεάνειον ολίγας ημέρας προ της καθελκύσεώς του, δίδει την εξής ωραίαν περιγραφήν: Το μεγαλείον όταν υπερβή ωρισμένας αναλογίας κατανοητάς από το ανθρώπινον πνεύμα δεν διακρίνεται πλέον. Το ατμόπλοιον «Νορμανδία» υπερβαίνει τόσον πολύ παν ό,τι δύναται να συλλάβη η φαντασία, ώστε όταν ορθούται απέραντον προ του θεατού, ο τελευταίος ούτος δεν δύναται να ίδη πέριξ αυτού τίποτε άλλο, διότι το βλέμμα του έλκεται ακατανικήτως από τον γίγαντα. Δεν υπάρχει σύγκρισις.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΙΓΙΝΗΣ: Εντός των θαλάμων συνωθούνται 520 κατάδικοι, εκ των οποίων άλλοι εκτίουν ποινήν ενός μηνός και άλλοι ποινήν ισοβίων δεσμών. Μεταξύ των επίσης συγκαταλέγονται και άλλοι καταδικασθέντες εις θάνατον διά σοβαρώτατα αδικήματα κατά της ζωής. Χωρίς να γίνεται επίσης ουδείς χωρισμός, συμφύρονται χασισοπόται και ελαφροποινίται ή φυματικοί και πάσχοντες εξ άλλων ασθενειών μετά των τοιούτων υγιών καταδίκων ως και φρενοβλαβείς και επιληπτικοί. Πλείστοι κατάδικοι όχι μόνον στερούνται κλίνης κατακλινόμενοι επί του πλακοστρώτου δαπέδου των θαλάμων, αλλά και στερούνται οιουδήποτε καλύμματος φέροντες ως μόνον τοιούτον την εις ράκη μεταβληθείσαν ενδυμασίαν των.

ΕΥΠΟΡΙΑ: Επροκάλεσε ζωηροτάτην εξέγερσιν εις τας τάξεις των αναπήρων η αποφασισθείσα αναθεώρησις και διακοπή των πολεμικών συντάξεων με την δικαιολογίαν της ευπορίας. Και απαντούν οι ανάπηροι ότι μεταξύ αυτών ουδείς εύπορος υπάρχει. Αλλ’ όλοι μαστίζονται από ανάγκας δεινοτάτας, πλείστοι πάσχουν και δεν είνε εις θέσιν να υποβληθούν εις θεραπείαν, άλλοι πένονται κυριολεκτικώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT