To καλάθι είναι της νοικοκυράς

To καλάθι είναι της νοικοκυράς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς πολλές συζητήσεις, χωρίς ενστάσεις και εντάσεις, η παραδοσιακή έκφραση «το καλάθι της νοικοκυράς» εγκαταλείφθηκε και καθιερώνεται πλέον, άγνωστο μέχρι πότε, η έκφραση «το καλάθι του νοικοκυριού». Απροσωποποιείται η σχέση του καλαθιού με αυτόν ή αυτήν που το κουβαλάει και περιλαμβάνει πλέον, στο πλαίσιο του πολιτικώς ορθού, τους πάντες. Γιατί στο νοικοκυριό χωρούν όλοι. Μικροί, μεγάλοι, άνδρες, γυναίκες.

Είναι σαφές πως κάποιες και κάποιοι θεωρούσαν πως η έκφραση «το καλάθι της νοικοκυράς» ήταν υποτιμητική για τις γυναίκες, καθώς περιόριζε τον κοινωνικό τους ρόλο μέσα στο σπίτι. Γιατί δεν μιλούσαμε τόσες δεκαετίες για το «καλάθι του νοικοκύρη»; Σωστή η απορία, αλλά γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με τη γυναίκα-μητέρα μέσα στο σπίτι, απόλυτο αφεντικό για τα του οίκου της. Hταν η υπεύθυνη για τις προμήθειες της οικογένειας και ως εκ τούτου αυτή γνώριζε καλύτερα απ’ όλους τις τιμές στον μπακάλη ή στα σούπερ μάρκετ στη συνέχεια. Αν θέλουμε μια έκφραση να αποτυπώνει πιστά την πραγματικότητα χωρίς ιδεολογικοποιήσεις και αφορισμούς, «το καλάθι της νοικοκυράς» είναι ο δόκιμος όρος.

Φυσικά οι συνθήκες αλλάζουν, οι κοινωνικοί ρόλοι αλλάζουν, αλλά υπάρχουν κάποιες κοινωνικές σταθερές. Αν κάποιος ρίξει μια προσεκτική ματιά στα σούπερ μάρκετ και τα μπακάλικα θα διαπιστώσει πως οι πελάτες στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι γυναίκες. Oσοι, ελάχιστοι, άνδρες υπάρχουν, έχω παρατηρήσει πως κρατούν στο χέρι τους ένα χαρτάκι όπου είναι γραμμένα τα προϊόντα που θα πρέπει να αγοράσουν. Δηλαδή εκτελούν γραπτές εντολές της νοικοκυράς, η οποία δεν θέλει να παραδώσει την εξουσία της σε κανέναν. Αυτή γνωρίζει τι λείπει από το ψυγείο και τα ντουλάπια γιατί αυτή διαχειρίζεται τις προμήθειες.

Δηλαδή, ο νεολογισμός «το καλάθι του νοικοκυριού» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα σπίτια; Φυσικά και δεν ανταποκρίνεται. Απλώς, στο πλαίσιο του πολιτικώς ορθού, επιβλήθηκε άνευ μάχης. Είναι ανόητο να δίνεις μάχη για ένα ζήτημα ήσσονος σημασίας, τη στιγμή που σε άλλα, πολύ πιο ουσιαστικά, ζητήματα έχεις ηττηθεί αμαχητί. Πάντως το καλάθι είτε είναι της νοικοκυράς είτε του νοικοκυ-ριού έχει γυναικείο άρωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή