Απαγορεύεται η παρανομία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αμφισβητώ την ευγενή πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος θέλει να κλείσει τα σύνορα της χώρας στο δαιμονικό λογισμικό Predator, από το οποίο, αν πιστέψω ορισμένους, εξαρτάται το μέλλον μας. Απλώς θα ήθελα να μας δώσει αναλυτικότερες εξηγήσεις ως προς τα όπλα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει. Λέει, ας πούμε, ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα απαγορεύσει το παράνομο «λογισμικό». Πώς απαγορεύεις κάτι που είναι ήδη παράνομο; Είναι μάλλον προφανές πως οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη που ομιλούν γλώσσες οι οποίες δεν έχουν την ευλυγισία της ελληνικής αδυνατούν να προβούν σε ενέργειες που σε εμάς θεωρούνται απολύτως λογικές, όπως η απαγόρευση της παρανομίας ή η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Αν έχω καταλάβει σωστά, η απαγόρευση του παράνομου λογισμικού, ακόμη κι αν παραβλέψεις τον παραλογισμό, παρουσιάζει και διάφορα τεχνικά προβλήματα. Λένε, ας πούμε, πως το λογισμικό δεν φοράει καμπαρντίνα, ούτε καπέλο με γυαλιά ηλίου νυχτιάτικα, ούτε κρατάει βαλίτσα γεμάτη καλώδια, βύσματα και λοιπά εργαλεία του επιτηδεύματός του. Ως εκ τούτου δυσκολεύεσαι να το αναγνωρίσεις, αν πάει να περάσει στο αεροδρόμιο κρυφά. Είναι, λένε, κάτι κωδικοί που ανοίγουν στον χρήστη διαδρομές στο χάος του Διαδικτύου, το οποίο, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν αναγνωρίζει σύνορα. Θα μου πείτε ούτε η ραδιενέργεια αναγνωρίζει σύνορα. Παρ’ όλ’ αυτά ο Δήμος Δάφνης είχε κηρυχθεί με κοτζάμ πινακίδα «αποπυρηνικοποιημένη ζώνη» με αποτέλεσμα να μην υπάρξει πρόβλημα μπεκερέλ στην επικράτειά του. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω ακούσει τίποτε για ραδιενέργεια στον Δήμο Δάφνης. Την ίδια περίπου εποχή ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ –του εντελώς ΠΑΣΟΚ– Δημήτρης Μαρούδας είχε πει πως θα κλείσει τον εναέριο χώρο σε εκπομπές αμερικανικών δορυφόρων. Είχε προκύψει, αν δεν κάνω λάθος, ένα μείζον εθνικό θέμα, το ύψος των δικαιωμάτων για την προβολή της σειράς «Δυναστεία».

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και όλα μπορούν να γίνουν. Ακόμη και την παρανομία μπορείς να απαγορεύσεις. Κρίνοντας βέβαια από τα πρόσωπα που εμφανίζονται ότι παρακολουθούνταν, αναρωτιέμαι αν άξιζε τον κόπο τόσο έξοδο. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι συνεργάτες της κυβέρνησης, άνθρωποι του διπλανού γραφείου. Για ποιο λόγο να πληρώσουν 7 εκατομμύρια για να αγοράσουν το λογισμικό που ενδέχεται να απαγορευθεί. Οι παραδοσιακές μέθοδοι κοστίζουν λιγότερο. Πληρώνεις μερικούς να κολλάνε το αυτί τους στην πόρτα του γραφείου και να σου μεταφέρουν ό,τι άκουσαν. Υπάρχει και η κλειδαρότρυπα. Eτσι γλιτώνεις από το παράνομο λογισμικό, το οποίο δεν φτάνει που είναι παράνομο. Ενδέχεται να απαγορευθεί κι από πάνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή