Ιδιωτικοποιημένο Δημόσιο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Προ εικοσαημέρου, και με αφορμή την Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, που είχε οριστεί για τις 8 Νοεμβρίου, είχε εκπεμφθεί ένα SOS από αυτά που προορίζονται να μείνουν ανείσπρακτα παρά τον κατεπείγοντα χαρακτήρα τους. Το SOS το εξέπεμψε η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. Παραλήπτης του, ποιος άλλος, η πολιτεία. Η οποία, λέει το Σύνταγμα, οφείλει να προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών στην περίθαλψη. Τη δωρεάν περίθαλψη; Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Αυτά τα αξιώνουν «οι αριστεροί του χαβιαριού και της σαμπάνιας», όπως θα έλεγε ο προλεταριακής καταγωγής πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας. Γιατί ναι μεν «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», η περίοδος της θήρας ψήφων όμως άρχισε ήδη. Ατυπα; Μα πόσα δεν γίνονται άτυπα στην ευλογημένη χώρα μας, και κυρίως παράτυπα; Ας μην αρχίσουμε να μετράμε σκάνδαλα, γιατί και τα χέρια του Γκιγέρμο Οτσόα αν είχαμε στη διάθεσή μας, του θρυλικού εξαδάχτυλου τερματοφύλακα της Εθνικής του Μεξικού, πάλι δεν θα μας έφταναν.

Ποιο SOS εξέπεμψε η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.; Ιδού, με τα λόγια της προέδρου της, κ. Αθηνάς Βαδαλούκα: «Είναι αδιανόητο να μην μπορούμε οι γιατροί των Ιατρείων Πόνου να παραπέμψουμε σε εργαστηριακές εξετάσεις και οι καρκινοπαθείς ασθενείς να πρέπει να πληρώνουν τα συνοδά φάρμακα που απαιτούνται για τη θεραπεία του πόνου τους». Απλό το μήνυμα: οι άνθρωποι που βασανίζονται από βαρύ χρόνιο πόνο, να μην έχουν και το βάσανο της πληρωμής. Δεν τους περισσεύουν. Ενόσω στενεύει ο ορίζοντάς τους, μοναδική παρηγοριά τους έχουν τα Ιατρεία Πόνου, που τα λειτουργούν γιατροί αφιερωμένοι στον πάσχοντα συνάνθρωπό τους.

Γιατί λοιπόν ήταν προορισμένο να πέσει στο κενό ένα τέτοιο SOS; Μα επειδή άλλες είναι οι έγνοιες του υπουργείου Υγείας, όπως δα αποτυπώθηκαν και στο «νομοσχέδιο Γκάγκα», της αναπληρώτριας υπουργού. Οχι πώς θα ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του πληγωμένου ΕΣΥ, για την υπεράσπιση του οποίου ελάχιστα έπραξε και η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πώς θα μειωθεί δραστικότερα. Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, απλώς δεν υπάρχει. Καταντάει προθάλαμος των ιδιωτικών ιατρείων και των νοσοκομείων-επιχειρήσεων. Εχεις να φουσκώσεις το φακελάκι ή να χειρουργηθείς σε κάποιο ιδιωτικό με σπουδαιοφανές όνομα; Καλώς. Αλλιώς, τα παράπονά σου σε κάνα Ιατρείο Πόνου. Αν βρεις.