Xαλαρή ψήφος και οι συνέπειες

Xαλαρή ψήφος και οι συνέπειες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτός είναι ο φόβος των δύο μεγάλων κομμάτων. Μήπως η βεβαιότητα της διενέργειας και δεύτερων εκλογών λειτουργήσει, για πολλούς λόγους, αποτρεπτικά στη μαζική προσέλευση στις κάλπες με την απλή αναλογική. Η λεγόμενη χαλαρή ψήφος χαρακτηρίζει μερίδα των φίλων τού εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος που είναι δυσαρεστημένοι με τα πεπραγμένα του και τους νέους, που δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική. Στην πρώτη περίπτωση πλήττεται η Νέα Δημοκρατία, στη δεύτερη ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και θα επιδιώξουν και τα δύο κόμματα οι εκλογές με την απλή αναλογική να μη λάβουν ένα χαρακτήρα παραπλήσιο με αυτόν των ευρωεκλογών. Θα προσπαθήσουν να υπενθυμίσουν στους πολίτες πως οι ευρωεκλογές ή οι αυτοδιοικητικές εκλογές απλώς στέλνουν μηνύματα. Οι εθνικές εκλογές αναδεικνύουν κυβερνήσεις.

Και στην προκειμένη περίπτωση η κρισιμότητα των πρώτων εκλογών είναι σημαντική, καθώς θα καθορίσει εν πολλοίς τι είδους κυβέρνηση θα σχηματιστεί από αυτές τις εκλογές ή από τις επόμενες με την ενισχυμένη αναλογική. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, μια Νέα Δημοκρατία στο 31% ή στο 32%, την αυτοδυναμία θα τη βλέπει με το κιάλι. Με ένα όμως 34%, πολύ δε περισσότερο με ένα 35%, θα έχει βάσιμους λόγους να ελπίζει πως θα την κατακτήσει, έστω οριακά.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικά θα κινηθεί αν στις εκλογές με την απλή αναλογική λάβει ένα 25%-26% και αλλιώς ένα 29%-30%. Στην πρώτη περίπτωση, και η στρατηγική της προοδευτικής κυβέρνησης θα έχει καταρρεύσει και, το κυριότερο, θα προσέλθει στις δεύτερες εκλογές χωρίς στόχο. Απεναντίας, με ένα ποσοστό παραπλήσιο με αυτό των εθνικών εκλογών του 2019, και η ήττα θα μετριαστεί και θα αποφευχθούν οι εσωκομματικοί κραδασμοί. Ολα αυτά βεβαίως τα σενάρια «τρέχουν» με δεδομένο πως οι δημοσκοπήσεις δεν θα διαψευστούν από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Τα όπλα που διαθέτουν τα δύο κόμματα για να πείσουν τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν στις πρώτες εκλογές είναι η δαιμονοποίηση του αντιπάλου και η συνακόλουθη πόλωση, καθώς και η επίκληση της ευθύνης τους απέναντι στο δημοκρατικό πολίτευμα. Στον βαθμό που τα αφηγήματα και τα διλήμματα αποδειχθούν πειστικά, τότε ενδεχομένως να αποτραπεί η χαλαρή ψήφος. Διαφορετικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή