Μακριά το ρομπότ από το κρεβάτι μας

Μακριά το ρομπότ από το κρεβάτι μας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστείο ή επικίνδυνο; Η εφαρμογή ChatGPT θα μπορούσε να πάρει άνετα πτυχίο Νομικής καθώς σε τεστ του Τζόναθαν Τσόι, καθηγητή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, απάντησε σωστά σε σειρά ερωτήσεων συνταγματικού, φορολογικού και ενοχικού δικαίου, όπως παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα της «Καθημερινής» με τίτλο «Το ChatGPT πήρε… πτυχίο Νομικής – Πώς έγραψε στις τελικές εξετάσεις». Η εφαρμογή –ουσιαστικά ρομπότ– που κυκλοφόρησε από την OpenAI τον Νοέμβριο του 2022 βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και αφού επεξεργαστεί και συνθέσει δεδομένα, μπορεί να κάνει διάλογο, να επιχειρηματολογήσει και να απαντήσει σε ερωτήματα, αντιγράφοντας, ουσιαστικά, τον ανθρώπινο συλλογισμό.

Πάντως, στο τεστ του Τζόναθαν Τσόι το ρομπότ δυσκολεύτηκε να εντοπίσει τα βασικά ζητήματα και να απαντήσει στις πιο γενικές ερωτήσεις, αλλά έναν μέτριο βαθμό τον κέρδισε. Το βέβαιο είναι πως η επιτυχία της εφαρμογής προδικάζει ανατροπές στην εκπαίδευση. Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι ένας φοιτητής να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να του συντάξει κάποια εργασία. Ηδη, αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη έχουν απαγορεύσει τη χρήση του ChatGPT στα σχολεία.

Μάλιστα, ουκ ολίγοι έχουν ανοίξει διάλογο με το ChatGPT, ρωτώντας το διάφορα για να τσεκάρουν τις δυνατότητές του. Η εφαρμογή θα κάνει όπως φαίνεται θραύση και σε άλλα πεδία, αφού, όπως προκύπτει από τα έως τώρα ευρήματα, μπορεί να προχωρήσει σε σύγκριση μηχανών (π.χ. αυτοκινήτων, ψυγείων, φούρνων κ.λπ.), να κάνει σύγκριση διαμερισμάτων, να βοηθήσει δικηγόρους να συντάξουν μια έκθεση, γιατρούς μια επιστημονική διάλεξη, συμβολαιογράφους ένα συμβόλαιο κ.λπ. κ.λπ.

Κρίσιμο είναι να μην είμαστε τεχνοφοβικοί. Τα επιτεύγματα της επιστήμης οδηγούν τον κόσμο μπροστά και φυσικά πάντα ο πολιτισμός (η ζωή γενικότερα;) βρίσκει τον δρόμο προς την ισορροπία και την πρόοδο.

Ως προς το πεδίο στο οποίο εξειδικεύομαι στην «Καθημερινή», την εκπαίδευση, θα πρότεινα να κρατάμε –προς το παρόν– μικρό καλάθι για τη νέα εφαρμογή. Ο Τσόι επισήμανε πως στις εξετάσεις οι δύο από τους τρεις βαθμολογητές εντόπισαν εξαρχής το γραπτό του ChatGPT. Το κατάλαβαν επειδή το ChatGPT είχε τέλεια γραμματική. Αρα θα… βγάζει μάτι στην ελληνική πανεπιστημιακή πραγματικότητα και γραφειοκρατία, όπου η ανορθογραφία έχει λόγο ισχυρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή