90 χρόνια πριν στην «Κ»…12 – 2 – 1933

90 χρόνια πριν στην «Κ»…12 – 2 – 1933

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ: Το τμήμα γενικής ασφαλείας Πειραιώς, μετά την σύλληψιν του μοναχού της Μονής Φανερωμένης της Σαλαμίνος Δοσιθέου Κυβέλου, όστις κατεδικάσθη εις ενός έτους φυλάκισιν και 40.000 δραχ. πρόστιμον, συνέλεξε πληροφορίας ότι και άλλοι μοναχοί της Μονής διενήργουν λαθρεμπόριον ναρκωτικών και σιγαροχάρτου. Απεφασίσθη, όθεν, η διενέργεια αιφνιδιαστικής ερεύνης εις την Μονήν από ειδικήν ομάδα αστυνομικών. Οι αστυνομικοί έφθασαν εις την Μονήν και παρουσιάσθησαν ως καθηγηταί και καλλιτέχναι ενδιαφερόμενοι διά τα χριστιανικά μνημεία, εζήτουν δε να παραμείνουν εκεί την νύκτα.

ΣΤΑΣΗ: ∆εν εσβέσθη η απήχησις την οποία προεκάλεσε μεταξύ της παγκοσμίου κοινής γνώμης το δραματικόν τέλος της στάσεως του πληρώματος του ολλανδικού καταδρομικού «Ντε Ζέβεν Προβίντσιεν» εις τον Ινδικόν Ωκεανόν. […] σκοπός των στασιαστών ήτο να δυνηθούν να φθάσουν εις την ναυτικήν βάσιν της Σουραμπάγια, όπου αποβιβαζόμενοι εις την ξηράν θα απέβλεπον εις την απελευθέρωσιν των εκεί κρατουμένων πεντακοσίων περίπου ιθαγενών στασιαστών, οίτινες είχον συλληφθή ολίγας ημέρας πρότερον. Προς αποτροπήν της πραγματοποιήσεως του επικινδύνου τούτου ενδεχομένου, μία ιδιαιτέρα μοίρα του ολλανδικού στόλου, αποτελουμένη από το καταδρομικόν «Ιάβα» και δύο τορπιλλοβόλα, είχε διαταχθή να αποπλεύση εσπευσμένως από το Τσελεμπές και να κατευθυνθή εις την Σουραμπάγια.

ΑΡΝΗΣΗ: Κατά τηλεγραφήματα εκ Κιλκίς, σοβαρά επεισόδια έλαβον χώραν εις το χωρίον Γερακαριό μεταξύ χωροφυλάκων και χωρικών, προελθόντα εξ υπαιτιότητος των δευτέρων, οι οποίοι ηρνήθησαν να πληρώσουν τους φόρους προς τους εισπράκτορας του Δημοσίου. Ο δημόσιος εισπράκτωρ συνοδευόμενος υπό των χωροφυλάκων εισήλθεν εις το Γερακαριό προς είσπραξιν των χρεών των χωρικών. Οι κάτοικοι όμως εδήλωσαν ότι δεν έχουν ψωμί διά να φάγουν και επομένως δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους. Κατόπιν τούτου οι χωροφύλακες επεχείρησαν να συλλάβουν μερικούς εκ των χωρικών, οπότε εδέχθησαν ομαδικήν επίθεσιν των κατοίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή